LETNí CYPřIšEK: FANTASTICKá LETNIčKA, KTERá NAHRADí žIVý PLOT I DOPLNí KVěTINOVé ZáHONY. CELé LéTO JE SVěžE ZELENý A NA PODZIM SE KRáSNě VYBARVí

Svěže zelený bytel na první pohled připomíná oblíbené túje. Jako všechny letničky roste velmi rychle, a tak ho můžete využít na dočasné olemování pozemku. Vysévejte bytel metlatý mezi nově vysazené malé túje či keře a získáte pěkný, asi jeden metr vysoký živý plot. Stejně dobře můžete bytel pěstovat na balkoně v květináči. I tam během letní sezony výborně nahradí stálezelené dřeviny.

Letní cypřišek: bytel metlatý nebo i metlovitý (Bassia scoparia, syn. Kochia scoparia)

Bytel metlatý, jak zní správné jméno rostliny z čeledi merlíkovitých, můžete znát i pod mnohem rozšířenějším názvem, letní cypřišek. Jedná se o letničku, která pochází ze stepí jihovýchodní Evropy a Asie.

Bytel metlatý se pěstuje buď z přímého výsevu, který můžete provádět od konce dubna, ale klidně i během května, protože bytel poměrně rychle roste. Mladé rostlinky si můžete také vypěstovat doma za oknem a ven vysadit až ve chvíli, kdy už nebudou hrozit jarní mrazíky, které by bytel spolehlivě zlikvidovaly. Přímý výsev je však mnohem spolehlivější, vzhledem ke kůlovitému kořenu. Bytel metlatý se také často množí jednoduše samovýsevem. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která upřednostňuje umístění na slunci v běžné zahradní půdě a pravidelnou zálivku.

Pokud hodláte bytel metlatý využít jako živý plot, pak vysejte semena do řádku a mladé rostlinky pak vyjednoťte na vzdálenost asi 50 cm od sebe.

Bytel metlatý dorůstá do výšky asi 1 m, vytváří delší kůlovitý kořen a silnou, četně větvenou lodyhu se střídavými, čárkovitě kopinatými listy. Bytel metlatý vyrůstá jako kompaktní, kuželovitě tvarovaný keřík. Vykvétá od začátku července až do září, ale jeho květy jsou jen drobné a nenápadné. Vyrůstají na koncích větviček, v úžlabí listů. Květy jsou oboupohlavné a nevytváří nektar, proto nejsou opylovány hmyzem, ale větrem. Na podzim, po odkvětu, se celá rostlina vybarvuje do velmi atraktivní, tmavě červené až vínové barvy.

Letní cypřišek najdete i v české přírodě

V České republice se bytel vyskytuje téměř po celém území, ale nepatří mezi naše původní rostliny, byl k nám zavlečen. Nejčastěji bytel metlatý najdete na rumištích, skládkách a železničních náspech. Hospodářská zvířata bytel ráda spásají. Rostliny však obsahují nebezpečné toxické látky, které při dlouhodobé konzumaci způsobují zvířatům neurologické problémy, fotosenzibilitu kůže a v krajním případě až úhyn zvířat.

Zdroj: ahttps://www.atlasrostlin.cz/

Související články

2024-05-07T10:48:09Z dg43tfdfdgfd