LIBEčEK JE OBLíBENá BYLINKA: NA PěSTOVáNí NENí NáROčNý, ALE JEDNU VěC VáM NEPROMINE. POZOR TAKé NA JEHO ZáKEřNéHO šKůDCE

Libeček lékařský patří mezi základní kuchyňské bylinky a svojí chutí připomíná celer. Je však aromatičtější a každému pokrmu dodá svoji specifickou chuť. Libeček má mnoho využití nejen v kuchyni, ale také v léčitelství, jeho listy žvýkali již staří Řekové, aby si zlepšili trávení a uvolnili nadýmání. Používal se dokonce jako afrodisiakum. Libeček není náročný na pěstování, ale je něco, co vám nepromine. Pozor si dejte také na častého škůdce.

Na co je dobrý libeček

Libeček lékařský (Levisticum officinale) pochází z oblasti Středozemního moře, přičemž dnes je rozšířen ve všech mírných oblastech celého světa. V kontinentální Evropě byl odvar z libečku ceněn jako afrodisiakum a neobešla se bez něj žádná baba kořenářka. Listy libečku, se svojí specifickou vůní, působí jako deodorant a antiseptikum a ve středověku si jimi cestovatelé vykládali boty, aby ulevili svým bolavým nohám.

Libeček pěstujte klidně jen v květináči na balkoně

Libeček je poměrně otužilá trvalka, která na stanovišti může dosáhnout výšky i 2 metry a šířky kolem 1 metru. Máte-li ji tedy mezi ostatními bylinkami, počítejte s tím, že ostatní rostliny trochu zastíní. V létě se objevují chomáče drobných, bledě žlutozelených kvítků. Pokud ale z libečku chcete získat co nejvíce zdraví prospěšných látek, nenechte ho vykvést. Listy jsou tmavě zelené, hluboce členěné a hrubě pilovité. Libeček můžete bez obav pěstovat v nádobě na balkoně, přičemž nádobu zvolte vzhledem k jeho velikosti, patřičně velkou. Libeček ale můžete v požadované výšce dobře udržet pomocí pravidelné sklizně listů. Díky pravidelné sklizni ho také omladíte a rostlina bude vitální a zdravá.

Jak pěstovat libeček

Vzhledem k jeho původu, libeček preferuje slunné stanoviště či mírný polostín, kde poroste řadu let. Půda by měla být vzdušná, bohatá na živiny. Na zimu libeček zatahuje a na jaře se opět objevují jeho svěží lístky. Čekáte-li mrazivou zimu, vždy musíte libeček zakrýt dostatečným množstvím chvojí, jinak může vymrznout.

Jak často zalévat libeček

Jak již bylo řečeno, libeček pochází z poměrně slunné a suché oblasti Středozemního moře. Na to myslete při jeho zálivce. Libeček je nutné pravidelně zalévat, ale nikdy ho nesmíte přelít a nikdy nesmí stát v zamokřené půdě. To libeček vážně nemusí, abyste tomuto zabránili, před výsadbou dejte pod kořeny dostatečnou drenážní vrstvu v podobě kamínků, které odvedou přebytečnou vodu pryč. Libeček není třeba nijak zvlášť přihnojovat.

Libeček chraňte před tímto škůdcem

Díky svému silnému aroma netrpí libeček na takové množství chorob, jako jiné rostliny. Ale, je tu jedna výjimka, které jeho vůně nevadí. Jedná se o škůdce vrtalku celerovou, která sice preferuje celer, nicméně nepohrdne ani libečkem. Jedná se o docela nenápadnou mouchu, u které škodí její larvičky. Ty dokážou vyžírat listy, kde vznikají chodbičky. Takové listy hned utrhněte a zničte. Je-li napadení vysoké, odřežte nadzemní části rostliny nad zemí a spalte je. Zbytek rostliny zalévejte a brzy se objeví nové listy. Z chorob trápí libeček hlavně rez listů, se kterou je velmi urputný a často zbytečný boj. Buď použijte fungicidy, nebo opět napadené listy sestřihněte až u země a rostlinu vysaďte do nové zeminy v nádobě.

 

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-04-29T13:48:10Z dg43tfdfdgfd