LIDé SDíLEJí NA SOCIáLNíCH SíTíCH, JAK JE GENETIKA čINí JEDINEčNýMI A SPECIáLNíMI

Podívejte se na příběhy lidí, kteří sdílejí vlastnosti, které jim genetika darovala, a dokazují, že být odlišný ve skutečnosti znamená být jedinečný a speciální.

+ V ikonické ságě ‘Star Wars’ prozrazuje podrobnosti o svém bouřlivém milostném životě v nové autobiografii

Když se má narodit dítě, rodina se ptá, na koho bude podobné. Bude mít oči po matce? Nos po otci? Bude dobré ve sportech? No, naše těla obsahují kolem 20 000 až 25 000 genů, které určují barvu vlasů, výšku, riziko srdeční choroby a dokonce i to, jak rychle můžete běžet.

Ale genetika je plná překvapení a mnoho lidí se narodí s jedinečnou fyzickou vlastností, která může být znaménkem narození, neobvyklým tvarem uší, vztyčenými vlasy nebo očima různých barev.

Na sociálních sítích muži, ženy a děti ukazují světu své fyzické zvláštnosti; Výběr webu Bored Panda vybral několik příspěvků a my z Tudo do Bem vybrali jsme několik příkladů genetické rozmanitosti, která dělá některé lidi jedinečnými a speciálními.

I když jsme všichni jedineční, někteří z nás se narodili s ještě větší genetickou rozmanitostí. Vícebarevné oči, jedinečné znaménka narození, albinismus a vitiligo jsou jen některé příklady.

Některé genetické varianty se staly tak běžnými, že je již nepovažujeme za jedinečné. Mutace, která dává lidem modré oči, je ve skutečnosti docela nedávná v historii lidstva. Tato změna v genech odstraňuje hnědý pigment z duhovky a činí ji modrou, a výzkumníci již vědí, že poprvé se to stalo před pouhými 7 000 lety, u španělského muže.

A v genetické loterii je mnoho mutací neviditelných, ale objevují se ve formě “superschopnosti”. Například jedinečná mutace u žen umožňuje vidět více barev. Ano, tetrachromacie je přítomna u přibližně 12% žen, což jim dává “supervizi”, aby viděly odstíny, které ostatní lidé nezachytí. Proto se mužům někdy “všechny barvy zdají stejné”, zatímco ženy nemohou vybrat svou oblíbenou.

Další zajímavou mutací je “gen superatleta”, který ovlivňuje sportovní výkon. Gen je zodpovědný za kódování bílkoviny nalezené pouze v rychlých kontrakčních svalových vláknech, používaných pro rychlost a explozivní pohyby. Studie provedená v roce 2008 zjistila, že většina nejlepších běžců a sportovců má tuto mutaci.

Daleko za barvou očí nebo tvarem našeho nosu neseme genetické dědictví našich předků. Stejně jako fyzické vlastnosti a dokonce i osobnostní vlastnosti mohou některé podmínky být předány z generace na generaci a provázet nás po celý život.

Lidé, kteří přijímají své výstřednosti mí

sto toho, aby je vnímali jako abnormalitu, ukazují světu, že není důvod se stydět za něco, co je dělá jedinečnými. Na sociálních sítích, kde extrémně upravené fotografie neodrážejí realitu, je odvážné a inspirující ukázat prst navíc na ruce nebo noze, ohnutý jazyk nebo špičaté ucho.

Tento obsah byl vytvořen s pomocí umělé inteligence.

The post Lidé sdílejí na sociálních sítích, jak je genetika činí jedinečnými a speciálními appeared first on Instafamosos.

2024-05-10T16:10:46Z dg43tfdfdgfd