LUXUSNí TOUSTOVý CHLEBA PODLE JOSEFA MARšáLKA: POUžIJTE TVAROH, DODá NáDHERNOU VLáčNOST, RADí SLAVNý CUKRář

Že pečení nemusí být vždy jen sladké, to dokázali v novém díle Buchet po ránu Tereza Bebarová a Josef Maršálek. Mimo jiné divákům předvedli, jak si doma připravit perfektní toustový chleba, který v tom kupovaném nemá vůbec žádnou konkurenci.

Celozrnný, nebo ne?

V novém dílu pořadu Buchty po ránu se Josef Maršálek za pomoci své moderátorské kolegyně Terezy Bebarové pustil do přípravy toustového chleba. Mezi ingrediencemi se objevila i celozrnná špaldová mouka. „Ta umí být hutnější, pevnější a více váže vodu, takže jí dáme čas, aby ji mohla navázat,“ upozornil hned na začátku populární cukrář. 

Zároveň ovšem podotkl, že je třeba si dát pozor na to, jak „tousťák“ označíme. „Ono se řekne celozrnný, ale on vlastně není. To by tam muselo být pouze to celé zrno,“ vysvětlil Maršálek s tím, že v tomto receptu se objevuje i hladká mouka. Správně by to tedy měl být pšenično-špaldový,“ podotkla Bebarová.

Kde mají v Praze nejlepší věnečky a kolik stojí? První místo získává retro kavárna na Vinohradech, za 45 Kč kvalitu nečekejte

Tvaroh jako nositel vláčnosti

Mezi další ingredience, které se běžně v toustovém chlebu neobjevují, patří rozhodně tvaroh, který však cukrář používá. „Co rodina, to jiný recept na toustový chleba, co země, to jiný recept. Tvarohem dáváme vláčnost, přidáváme tekutinu, ale i bílkoviny,“ vysvětlil Maršálek.

Vyzkoušeli jsme: Palačinky snů podle legendární Kuchařky kačera Donalda jsou krásně vláčné a nadýchané

Netradiční „plnění“ formy

Výroba toustového chleba podle renomovaného českého cukráře se liší i způsobem, jakým se pracuje s těstem před pečením. Rozděluje se totiž na části, z nichž se tvoří koule. Následné speciální vkládání těsta do formy pochází z Francie, podobně se dělá například brioška. Výsledek podle Maršálka připomíná pletýnku.

Buchty po ránu: Šneky s pudinkem a rozinkami z plundrového těsta podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a nadýchané

Toustový chleba

Na výrobu oblíbeného pečiva budete potřebovat: 150 g celozrnné špaldové mouky, 400 g hladké mouky na kynutá těsta, 1 vejce velikosti M, 50 g másla, 20 g droždí, 250 g vody, 120 g tvarohu ve vaničce a 12 g soli.

Jak na to?

  1. Nejprve si připravte omládek. Do misky nasypte špaldovou mouku, přidejte vodu pokojové teploty a nadrobte droždí. Lžící nebo stěrkou zamíchejte do těstíčka. Misku přikryjte utěrkou a nechte 20-30 minut odpočinout.
  2. Do mísy z kuchyňského robota dejte hladkou mouku, tvaroh a vejce.
  3. Po vytvoření omládku jej přidejte do mísy z robota a nechte 1-2 minuty zamíchat hnětacím hákem. Poté přidejte sůl a máslo.
  4. Nechte v robotu hníst 5-6 minut, těsto se nesmí lepit na hák ani na stěny mísy.
  5. Těsto přendejte do čisté mísy a nechte ho přikryté potravinovou fólií nakynout do dvojnásobného objemu.
  6. Nakynuté těsto umístěte na pomoučenou pracovní plochu nebo vál. Těsto si rozdělte na dílky o váze 90 gramů. S každým dílkem bouchněte o pracovní plochu a tlakem ruky tvarujte koule.
  7. Formu na toustový chleba vymažte olejem. Kuličky vkládejte „cikcak“, vždy jednu k jedné straně formy a další k té druhé. Formu přikryjte fólií nebo mokrou utěrkou a nechte těsto nakynout až po okraj formy.
  8. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě, předehřáté na 200 stupňů horkovzduch, 25-30 minut. Před vytažením vyzkoušejte špejlí.
  9. Po vytažení z trouby vyjměte chléb z formy a nechte ho vychladnout na mřížce.

Rady slavného cukráře:

  • Pokud budete používat sušené droždí, stačí třetinové množství oproti čerstvému.
  • Při míchání omládku si nelamte hlavu s tím, jestli máte ve směsi žmolky. Je pouze třeba „nakrmit“ droždí.
  • Máslo může být v pokojové teplotě, ale nevadí ani z lednice. Je ovšem nutné je nakrájet na menší kousky.
  • Formu na toustový chleba můžete vymazat olejem, sádlem nebo máslem.
  • Z těsta by se také daly udělat tři prameny, uplést cop a vložit do formy.

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu zjistíte v naší fotogalerii:

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Domácí toustový chléb si můžete připravit i podle našeho videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-04-15T05:11:32Z dg43tfdfdgfd