MALINY, OSTRUžINY, BORůVKY I DROBNé JAHůDKY MůžETE PěSTOVAT I UPROSTřED MěSTA: DODRžTE POSTUP A CHOďTE NA BALKON JAKO DO LESA

Slaďoučké maliny a lesní jahody, pikantní ostružiny či báječné borůvky máme rádi snad úplně všichni, ale většina z nás se na ně do lesa vypraví jen málokdy. Pokud se vám na lesní ovoce často sbíhají sliny a vlastníte alespoň malý balkon, nejlépe orientovaný na východ, pak máte velkou šanci, vypěstovat si v květináčích či kontejnerech tuhle letní pochoutku i uprostřed města.

Připravte si prostorný truhlík nebo květináč

Pro výsadbu malin, ostružin či borůvek použijte pěstební nádoby o objemu nejméně 20 l, ale samozřejmě čím větší, tím lepší. Nezapomínejte, že se rostliny množí každoročními novými výhony, tak aby měly dostatek prostoru. Lesní jahody se naopak spokojí s obyčejným truhlíkem nebo květináčem.

Nádoby musí být opatřeny dostatečně velkými otvory pro odtok přebytečné vody, zvlášť pokud budou rostliny dešti, v případě nezastřešených balkonů. Na dno nádoby položte nejprve vrstvu štěrku, vysokou asi 5-7 cm, na ni položte netkanou textilii, aby zemina nepadala mezi štěrk, a nakonec do nádoby nasypejte vhodnou zeminu, nejlépe směs zahradní zeminy a rašeliny, smíchané v poměru 1:1. Borůvky pěstujte v čisté rašelině.

Drobné ovoce pravidelně zalévejte a přihnojujte

Rostliny pravidelně přihnojujte, a to v období od vyrašení nových výhonů na jaře až do začátku srpna. Později už ne, aby stihly všechny výhony dostatečně vyzrát, nezralé výhony jsou náchylné ke zmrznutí.

Nezapomínejte na pravidelnou každodenní zálivku od jara do podzimu a občasnou i během zimního období, vždy jakmile povolí mrazy. K přežití zimy rostliny potřebují i dostatek vláhy, mráz vlhkost z půdy odnímá.

Na podzim rostliny dobře připravte na zimní období. Květináče a truhlíky postavte na silnější polystyrenovou desku a nádoby obalte netkanou textilií nebo jutou, klidně starým pytlem. Povrch půdy můžete ještě chránit chvojím.

Odrůdy drobného ovoce, vhodné k pěstování na balkonech

Vzhledem k vysoké poptávce po balkonových odrůdách drobného ovoce, pěstitelé se předhánějí v jejich šlechtění a vhodné rostliny zakoupíte v každém hobbymarketu nebo ve specializovaných zahradnictvích. Vybírat můžete i na internetu.

Borůvka 'Baby Blue'

Borůvka 'Duke'

Borůvka 'Chandler'

Ostružiník 'Black diamonds'

Ostružiník 'Little black prince'

Ostružiník 'Dima(PBR)'

Maliník 'Little Sweet Sister'

Maliník 'Sweet sunshine'

Jahoda 'Rujana'

Jahoda 'Regina'

 

Zdroj: https://www.rostlinky.cz/blog/pestovani-v-nadobe.html; https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/i-na-balkone-vam-porostou-kere-s-chutnymi-plody

Související články

2024-04-29T04:01:31Z dg43tfdfdgfd