“MANžELKA BY SE PRO DRUHé ROZDALA, VšICHNI JI VYUžíVAJí,” STěžUJE SI TIBOR

Pomáhat druhým je ušlechtilé a v dnešní společnosti také hodně potřebné. Nabídnout pomocnou ruku neumí každý, o to víc je třeba si takových lidí vážit. Jak se však zachovat, když už to druhý přehání? Tibor a jeho žena jsou spolu přes třicet let a nyní řeší situaci, která začíná zacházet do extrému. Manželka by se rozdala a druzí ji využívají. Jak to řešit a utnout situace, které ubližují oběma?

Moje žena je celý svůj život hodná, ochotná pomáhat druhým. Rok co rok protřídí pečlivě šatníky, odnese oblečení do charity, účastní se úklidu vesnice, potravinových sbírek, pomůže starší sousedce s nákupem, zorganizuje malování u další sousedky, která má problémy s chůzí. U nás na vsi ji všichni milují, protože je ke každému milá. Nemůžu si stěžovat, o mě se stará absolutně skvěle, mám se královsky. Doma se podílím na všem, co je potřeba a nevadí mi, když mě zapojuje do těch svých akcí, i když bych si občas místo malování chalupy rád vyjel na kole. 

Už to překračuje únosnou mez

Mojí ženě se ty její dobročinné akce začínají vymykat z rukou. Lidi si totiž všimli, že vše udělá, pomůže a zadarmo. Začali toho zneužívat. Hlavně místní drbny ji berou jako levnou pracovní sílu a komandují ji. Jedna z místních má tři mladé syny, ale malovat její chalupu museli cizí, protože si postěžovala mojí ženě, která to vše zařídila. Domlouval jsem jí několikrát, ale ona pokaždé odvětila, že to jsou sousedé a ona jim chce pomoct. Vidím na ní, jak ji to už unavuje, ale nedá si říct. Dál se s tím něco dělat?

“Manželka mi odpustila nevěru, já to ale neumím”, svěřuje se Ivan. Psycholog radí

Manželství není jednoduchou záležitostí, přichází dobré, ale i ty špatné chvíle, které umí prověřit, jak je manželství pevné a co všechno umí druhý partner zvládnout. Záchrana vztahu je vždycky velký úspěch, ale ne vždycky se to povede. Ivan je nyní v nepříjemné situaci. Kdysi byl manželce nevěrný, ta mu to odpustila a žili spokojeně dál. Nyní se situace obrátila a Ivan neumí manželce odpustit.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Vyjádření psychologa Pavla Pařízka

Jako první věc by měl Tibor se svou ženou otevřeně a laskavě promluvit. Měl by jí vyjádřit podporu a ocenění za všechno, co dělá, ale zároveň by měl jemně vyjádřit své obavy. Měl by vysvětlit, že si všímá, jak ji některé požadavky sousedů vyčerpávají, a že by si přál, aby měla více času na odpočinek a na jejich společné aktivity. Zároveň by jí měl pomoci stanovit si zdravé hranice. Společně by mohli zvážit, které aktivity jsou pro ni opravdu důležité a naplňující, a které jsou spíše břemenem.

Mohli by se domluvit na tom, že některé požadavky sousedů může s klidným svědomím odmítnout nebo delegovat na někoho jiného. Jeho žena musí pochopit, že pečovat o sebe a o svůj vztah s Tiborem není sobecké, ale nezbytné. Jen když bude sama odpočatá a spokojená, bude moci i nadále rozdávat radost a pomoc druhým. Musí se naučit říkat "ne" bez pocitů viny a najít rovnováhu mezi pomocí druhým a péčí o sebe a svůj vztah.

“Manžel rezignoval na život, nevím co dál,” popisuje Luďka. Psycholog radí, co dělat

Lidé v různých fázích života mění své návyky a to, co pro ně bylo automatické a normální, už najednou není. Typické jsou například nástupy do práce, změna zaměstnání, partnerského svazku nebo odchod do důchodu. To poslední trápí Ludmilu. Přesně řečeno, jejího manžela. Ten je totiž už rok v důchodu a vypadá to, že rezignoval na všechno. Luďka neví, co dělat. Proto se obrátila s prosbou o radu na psychologa.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Kdo je Pavel Pařízek

Psycholog, psychoterapeut a zakladatel portálu Terapie.cz, který zkracuje lidem cestu ke správnému psychoterapeutovi. Se svými klienty nejčastěji řeší problémy v rodině nebo vztazích, úzkosti, deprese či pocity vyhoření. Soustředí se i na existenciální problémy bezvýchodnosti a nesmyslnosti nebo překonávání obtížných životních situací.

Související články

2024-05-04T06:34:27Z dg43tfdfdgfd