METODY ZVěTšENí RTů: NěKTERé NEVYDRží ANI ROK, JINé ZůSTANOU DO KONCE žIVOTA

Plnějších rtů lze dosáhnout hned několika způsoby. V zásadě ale jde o dvě varianty, a to řešení dočasné, nebo trvalé. V prvním případě se musíte smířit s faktem, že za pár měsíců kouzlo postupně vyprchá. Zato nemusíte podstupovat operaci. Trvalé zvětšení rtů už chirurgický zákrok vyžaduje, ale s jeho výsledkem se ani po letech loučit nemusíte.

Foto: Shutterstock

Dočasné zvětšení rtů

K plnějším rtům při něm pomáhá vpíchnutí syntetického materiálu do rtu. Většinou bývá na bázi kyseliny hyaluronové, ale stále častěji se objevuje i vyplň z vlastního tuku.

Zvětšení, modelace či vyrovnání asymetrie rtů pomocí kyseliny hyaluronové skýtá okamžitý efekt, při minimálním zákroku. Na rty stačí aplikovat lokální anestetikum prostřednictvím injekce nebo krému, a jakmile je oblast znecitlivěná, je do rtu postupnými vpichy za pomoci tenké jehly aplikována samotná kyselina hyaluronová. To je tělu vlastní látka, která má schopnost udržovat pokožku hydratovanou a pružnou. Problém je ale v tom, že ji tělo postupně vstřebává, takže výsledný efekt vydrží je krátkodobě, ani ne rok. U každého je však rychlost vstřebávání jiná.

Zvětšení rtů vlastním tukem je, co se týče aplikace do rtu podobné, jako v předchozím případě. Po znecitlivění oblasti je do ní mikrojehličkami vprávován tuk. Jelikož ale jde o tuk vlastní, je třeba nejprve ho z těla v místním znecitlivění odsát. Bere se tam, kde je ho nejvíce, takže například z oblasti břicha nebo vnitřní strany stehen. Ale i efekt lipofilingu, jak se procedura nazývá, postupně vymizí. Také tuk tělo časem absorbuje a navíc podléhá přirozeným změnám v těle.

Dalším způsobem, s nímž se můžete v nabídce dočasného zvětšení rtů setkat, je aplikace botulotoxinu. Jenže před ním odborníci varují. „Aplikace botulotoxinu do rtů může způsobit ztrátu svalové kontroly, což může vést k nežádoucím vedlejším účinkům, jako jsou potíže s mluvením, pitím a jídlem,“ upozorňují například v pražském Laserovém centru Anděl.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Trvalé zvětšení rtů

Zde už jde o větší zásah do rtů než jen o vpichy jehličkami. Je nutné použít skalpel. Na druhou stranu je efekt trvalý.

Lip lift je mini invazivní zákrok, jehož cílem je vytvořit mladší, svěží a plnější rty. Chirurg při něm zkrátí vzdálenost mezi horním rtem a nosními dírkami, čímž dosáhne optického zvětšení horního rtu – odkryje více jeho růžové části. Operace prováděná v lokální anestezii trvá kolem 45 minut. Finální efekt je pak viditelný do 2 až 3 týdnů, jakmile opadne otok.

„Při tomto typu operace operatér provede několik nářezů v oblasti vnitřní strany rtu. Potom uvolní, posune a sešije tkáně, čímž dojde k trvalému rozšíření rtu. Stehy jsou použity samovstřebávací a jizvy nejsou vidět,“ popisují chirurgové z Perfect Clinic.

Je ale třeba počítat s tím, že se po zákroku zvýší viditelnost předních zubů při mluvení, což je ale podle estetických mágů dalším ze znaků mladé a krásné tváře.

Zvětšení rtů za pomoci silikonových implantátů je také mini invazivním zákrokem. Provádí se při lokální anestezii a operace je hotová za 30 až 60 minut. Měkký a flexibilní implantát je do rtů vtažen dvěma drobnými řezy v koutcích úst. Řezy jsou následně ošetřeny vstřebatelnými stehy. Rekonvalescence trvá okolo dvou týdnů, kdy mohou být rty lehce oteklé a citlivé.

„Výhodami jsou okamžitý a trvalý efekt zvětšení objemu rtů a to, že implantát může být ze rtu kdykoliv odstraněn. Nevýhodou je použití cizorodého materiálu, který může vyvolat zánětlivou reakci okolní tkáně,“ vysvětluje brněnská plastická chiruržka MUDr. Šárka Stiborová.

Nechte si poradit

Pro jaký typ zákroku se rozhodnout? Nejlépe uděláte, když svůj záměr a požadavky na finální výsledek zkonzultujete s odborníkem. A když říkáme s odborníkem, tak máme na mysli ověřenou kliniku nebo operatéra, kde je riziko nespokojenosti mnohem nižší. Hledět jen na cenu se často nevyplácí.

Zdroj informací: ABC Clinic, Perfect Clinic, Laserové centrum Anděl, Arte Clinic, Plastika Stiborová

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Související články

2024-05-22T08:10:36Z dg43tfdfdgfd