MODERáTORKA SOňA PORUPKOVá Má NETRADIčNí KONíčEK. S MANžELEM LOVí POLáRNí ZářI

Soňu Porupkovou znají diváci především za moderátorským pultem, kde je vedle Romana Šebrleho provází večerním zpravodajstvím. Že má poměrně neobvyklý koníček, by hádal asi málokdo. Letos si s manželem Zdeňkem na lov magické a úchvatné podívané dojeli až za polární kruh.

„Přátelé i kolegové z redakce se mě ptali, proč jsme si probůh naplánovali dobrovolně dovolenou za polární kruh, kde běžně padají teploty k -30 °C... Ale po loňské zimní cestě do norského Tromsa (kde proběhly zásnuby a žádost o ruku, pozn. red.) jsme se do severu bezhlavě zamilovali. Letos jsme chtěli poznat i jeho vnitrozemní část, proto jsme si pro naši cestu zvolili právě Laponsko,“ vysvětlila moderátorka s tím, že ji samotnou by před pár lety takové plány asi překvapily.

Čtěte také: Moderátorce Soně Porupkové se splnil sen. Přítel ji požádal o ruku na magickém místě

Do skandinávských zemí se zamilovali

Manželé tak za jeden týden procestovali jak finskou, tak švédskou část a najeli přes dva tisíce kilometrů. „Stejně jako loni obdivuju svého muže, že to i letos zvládl odřídit v husté sněhové bouři, kdy nebylo vidět na metr,“ objasnila s tím, že v takové bouři dokonce zachraňovali turistky na opuštěném místě.

„Naším cílem a snem zároveň bylo opět letos spatřit polární záři. Loni nám nepřálo počasí a přes mraky jsme ji vždy viděli jen chvilku, letos jsme do Laponska vycestovali s neskromným přáním zažít ji ve vší kráse. A zadařilo se! Je to vlastně taková malá výhra v loterii, v jednu chvíli se musí setkat několik faktorů – vysoká sluneční aktivita, silný sluneční vítr, který přenese prach ze slunečních erupcí směrem k zemi, poruchy magnetického pole a pak – to je zásadní – jasná obloha. Když se tohle všechno potká, zažije člověk přímo před očima zázrak,“ prozradila moderátorka Hlavních zpráv na Primě a CNN Prima NEWS.

Přečtěte si: Eva Perkausová oslavila třicítku. Od manžela dostala luxusní auto za několik milionů

„Nám se to ze sedmi dnů podařilo dvakrát, kdy jsme stáli naprosto uchvácení na zamrzlém jezeře v národním parku Abisko a sledovali jsme divoké nebeské divadlo. Některé polární záře jsou rychlé a intenzivní, hrají barvami od zelené přes růžovou až po odstíny červené, jiné se jen pomalu linou nad obzorem. Každá ze září je výjimečná, je to dar, díky kterému si člověk uvědomí, jak magický vesmír kolem nás je. Vidět polární záři na obloze je zážitek, který s vámi zůstane do konce života,“ řekla zasněně moderátorka Soňa Porupková.

Podívejte se na rozhovor se Soňou Porupkovou:

2024-03-29T05:44:03Z dg43tfdfdgfd