MáTE REBARBORY NA ROZDáVáNí? VíME, CO Z KYSELýCH řAPíKů PřIPRAVIT V KUCHYNI. MOžNOSTí JE POžEHNANě

Její šťavnaté stonky jsou dokonale univerzální, můžete je totiž zasypat cukrem a přivodit svým chuťovým buňkám sladkokyselou explozi. Nebo její neotřelou chuť zúročit při pečení masa, do masových nádivek, v roládách či dušených pokrmech.

Pokud nemáte chuť vařit ani péct a přesto ji nechcete úplně zahodit, jednoduše rebarboru omyjte, nakrájejte, uložte do vhodných sáčků a dejte zamrazit. Můžete ji pak libovolně použít kdykoli během roku, až bude mít po sezoně. 

Buchta s rebarborou

Nejtradičnější a nejjistější je sladké pečení s rebarborou. Připravenou a na kousky nakrájenou rebarboru můžete použít buď přímo do litého těsta, když připravujete buchtu na plechrebarborovou bublaninu nebo muffiny. Rebarboře sluší kombinace se sladkým ovocem, jako jsou třeba jablka nebo jahody či borůvky. Ladí jí to ale také například se zázvorem či kokosem.

Rebarborové zavařeniny

Když povaříte kousky rebarbory s cukrem a kořením, jako jsou hřebíček či skořice, získáte skvělý rebarborový kompot. Ten pak můžete použít hned za tepla třeba k palačinkám všeho druhu, domácí zmrzlině jako náplň do koláčů nebo ho smíchat s bílým jogurtem k snídani. 

Rebarborový džem snese přidání sladkého ovoce, které vyváží kyselost řapíků a dodá mu další chuťový rozměr a texturu. Dobře ladí s jahodami nebo malinami, při přípravě jahodovo-rebaborového džemu nahraďte část jahod rebarborou.  

Pokud jiné ovoce nemáte, povařte pokrájené řapíky s cukrem, vodou a pomerančovým (nebo jiný výraznějším) džusem do zhoustnutí. Přidat můžete i méně obvyklé koření, jak jsme to úspěšně udělali my v rebarborovém džemu se zázvorem a chilli.

Z rebarbory někteří přípravují také domácí sirup nebo rosol k masu. Připravují se tak, že povaříte rebarboru s cukrem a vodou, případně kyselinou citronovou. Rozdíl mezi oběma bude jen v poměru vody a cukru.

Sirup či omáčku pak můžete použít v domácích limonádách, do koktejlů nebo jako polevu na palačinky či zmrzlinu.

Rebarborová zmrzlina nebo sorbet

Rebarboru povařte s cukrem a kořením, to pak vyjměte a vyhoďte. Povařenou oslazenou rebarboru rozmixujte a použijte na výrobu domácí zmrzliny nebo sorbetu. Ideálně ji doplňte dalším výrazným a sladkým ovocem (ano, jahody jsou ideální) nebo kandovaným zázvorem.

Kyselá chuť sluší i masu

Pikantní omáčky k masu nebo jen kusy řapíků přidané k pečínce jsou pro rebarboru skvělou příležitostí, jak zazářit. Skvěle doplní maso, zejména kuřecí nebo vepřové. Stačí rebarboru zavařit s octem, cukrem, chilli a dalšími kořenícími ingrediencemi.

Zdroj informací: časopis Apetit, BezpečnostPotravin, Vyhláška 76/2003

2024-05-01T06:18:06Z dg43tfdfdgfd