MóDNí HříCHY žEN NAD 60: VYHOďTE OBLEčENí, KTERé VáM PřIDáVá ROKY, RADí EXPERTKA

Dámy, překročení šedesátky ještě rozhodně neznamená módní krizi. V každém věku můžeme být elegantní a charismatické. Vyvarujme se módním hříchům. Poradíme vám slovy expertky, jaké oblečení byste měly okamžitě vyhodit, protože vám přidává roky. A to samozřejmě nechceme.

Naše tělo se stále vyvíjí. A zatímco v mládí to bylo většinou do krásy, po šedesátce už o rozpuku většinou není řeč. A je to přirozené. Stejně jako se vyvíjejí naše názory a preference, vyvíjí se i naše těla. A spolu s nimi by se měl vyvíjet i náš šatník.

Nechceme v šedesáti vypadat jako diblík. Musíme si přiznat, že džíny s výšivkami „I love you“ anebo dírami na stehnech a kolenou a k tomu frajerské tílko na jedno ramínko už asi nejsou naším módním stylem.

Nikdo nemládne. Rok 2023 přinese řadě celebrit životní jubileum. Kdo sfoukne 60 svíček na dortu?

Čas neúprosně běží, a ačkoliv známe naše oblíbené hvězdy z filmů, kde vypadají pořád stejně, realita je jiná. Řada oblíbených hvězd v roce 2023 oslaví šedesát let. Kdo na to nevypadá a komu byste hádali klidně i víc?
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Krásná v každém věku

Jde jen o to, abyste se i po 60 oblékaly přiměřeně věku. A že to jde i báječně lichotivě, vám poradí módní expertka Eva Janešová radí: „Vsaďte na měkčí látky, které splývají a jemně obepínají vaše křivky. Místo křiklavých a zastaralých potisků volte klasické vzory, jako jsou pruhy nebo jemné květy. Zařaďte do svého šatníku moderní neutrální barvy – místo ostré černé a bílé si představte námořnickou, jemnou bílou a béžovou. Ale ani barev se nebojte, někdy je fajn na pastely zapomenout a trochu se odvázat, samozřejmě s ohledem na příležitost a momentální náladu i make-up.“

Takže dámy, pojďme se ponořit do módních faux pas, která nám přidávají roky. Místo toho objevme stylové alternativy, díky kterým budeme vypadat co nejlépe.

Čtěte také: Chyby v oblékání, kterých se dopouští ženy nad 50 let: Zapomeňte na mladistvé fleecové mikiny i na krajky a minisukně

Říká se, že v módě neexistují žádné hranice ani omezení. Kreativitě se sice v tomto směru meze nekladou, ale nalijme si čistého vína - v určitém věku je lepší se některých kousků jednoduše vyvarovat, pokud nestojíte o módní faux pas. Jaké chyby v oblékání dělají ženy po 50 nejčastěji?
Číst více

Pryč se starým

Náš šatník by měl odrážet náš osobní styl i současné módní cítění. Rozhodně byste z něj měly vřadit následující doplňky a dříve možná vyhovující kousky.

Prvořadé jsou správné střihy. Špatné střihy pro vaši postavu, tedy neobjemné, neforemné oblečení může přidat roky a kila. Pryč s ním! Příliš pytlovité oblečení, které nezvýrazňuje žádnou část vašeho těla, je rozhodně tabu. A stejně tak střihy, které jsou příliš těsné a neforemné a mohou zvýraznit oblasti, jež bychom raději skryly. S těmito kousky tedy rozhodně pryč.

Vyřadit byste také měly zastaralé vzory a potisky a těžké látky. „Silné a těžké materiály mohou stáhnout vaši siluetu a způsobit, že budete vypadat starší. Stejně tak některé vzory mohou být příliš ohromující, a tedy nepatřičné pro váš věk, nebo naopak zastaralé,“ dodává Eva Janešová.

Zapomeňte také na over-size velikosti a pohodlné pytlovité střihy. Dělají vás starší a vaši postavu neforemnou.

A pak jsou tu konečně i módní kousky, které jste kdysi asi milovaly, ale už je nechte mladším generacím. Málokdy máme po šedesátce vyrýsované ruce s krásnými bi- a tricepsy. Vyhoďte proto raději tílka a šaty bez rukávů. Krátký nebo tříčtvrteční rukáv jistě prokážou větší službu.

Také příliš dlouhé i příliš krátké sukně byste měly vyřadit. Mohou narušit rovnováhu vašeho vzhledu. Midi sukně, které sahají těsně pod kolena, jsou pro vás tak akorát.

Nejlepší šaty pro každý typ postavy: Zavinovací střih lichotí všem ženám, tipy kde pořídíte ty nejkrásnější

Pokud v módním světě existuje jeden kousek, který podtrhne klady a skryje nedostatky u každé postavy, pak jsou to zavinovací šaty. Jsou univerzální, můžete je nosit v létě i v zimě a určitě budou vám slušet, ať je vám dvacet nebo padesát let. Máme pro vás tipy, kde koupíte ty nejkrásnější.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Zbavte se i pouze a jen pastelových barev a černé!

Přestože jemné pastelové odstíny mohou být lichotivé, jejich přemíra vám nemusí prospět. S přibývajícím věkem se tón naší pleti zesvětluje, a tak nás příliš pastelových barev může jakoby vizuálně smazat. Namísto toho přimíchejte do svého šatníku výraznější barvy, abyste zakotvily světlejší odstíny a zachovaly vyvážený vzhled.

Wednesday asi není vaší seriálovou hrdinkou, proto byste měly vyřadit i černé. Ne zcela, ale úplně černé outfity vám také neprospějí. Černá barva je sice stylová a zeštíhlující, ale v blízkosti obličeje může působit drsně, zejména s přibývajícím věkem. A pokud černou milujete, přidejte barevné doplňky, jako jsou šátky nebo šperky, které rozjasní vaší pleť i celkový vzhled.

Spodní prádlo jako zamlada? Tak to můžete rovnou vyhodit. Špatně padnoucí podprsenky a viditelné linie kalhotek jsou ve vašem věku jasným ne. Investujte do bezešvého, dobře padnoucího spodního prádla, které zajistí, že vám oblečení bude krásně sedět a zvýrazní vaši postavu.

A čistka se nevyhne ani doplňkům. „Staromódní brýle vám mohou okamžitě přidat roky. Volte moderní obroučky, které lichotí tvaru vašeho obličeje a mají moderní design. Nezapomeňte, že brýle mohou být výrazným doplňkem, který zvýrazní vaše rysy a ukáže váš styl,“ radí nakonec Eva Janešová.

Šaty, které můžete nosit po celý rok a navíc sluší ženám v každém věku: Tipy, kde nakoupit

svetzeny.cz
svetzeny.cz

Jaké kreace naopak zvolit?

Možná vás to překvapí, ale vyvarovat byste se měly i přílišné sladěnosti. Tónová a materiálová sladěnost je sice klíčová, ale přílišné sladění může způsobit, že váš outfit bude vypadat staře. Když už máte na sobě příliš moc jedné barvy, ozvláštněte ji výraznou a jinak barevnou kabelkou, botami anebo klidně kloboukem ve stejném potisku nebo barvě.

Takže i zde platí, všeho s mírou a „tak akorát“.

Jak říká pro Svět ženy Marie Tomsová, která nedávno oslavila pětašedesátiny: „Dříve jsem se schovávala za velké, tlusté svetry a tuhé džíny. Přechod na měkčí svetry a dobře padnoucí kalhoty změnil nejen můj vzhled, ale i celý můj postoj!"

Takže místo vyzývavých, příliš výrazných a za každou cenu módních kousků naopak zařaďte do svého šatníku dobře padnoucí blejzr, který dokáže podtrhnout jakýkoli vzhled a dodá mu strukturu a špetku sofistikovanosti.

Nemusíte mít už ani skříně praskající ve švech, které ani nejdou zavřít. Pořiďte si „kvalitní základní oblečení“. Prostě pár nadčasových kousků. Investujte do kvalitních triček a halenek z prodyšných materiálů, jako je bavlna a hedvábí. A vykašlete se na džíny, které se zařezávají do pasu nebo se prověšují. Pár džínů s vysokým sedem a rovnými nohavicemi v tmavém odstínu udělá zázraky.

Dámy, obnova šatníku po šedesátce není o dodržování striktních pravidel, ale o zdokonalení stylu tak, aby s grácií ladil k vašim zlatým letům. Pamatujte, že nejlepší módní pravidlo v každém věku je nosit to, v čem se cítíte dobře.

Když vyřadíte zastaralé a nelichotivé kousky, uvolníte místo kusům nadčasovým, které podtrhnou vaše nejlepší já.

Související články

2024-05-22T05:09:24Z dg43tfdfdgfd