NA MšICE POUžIJTE CHILLI PAPRIčKY A PANáKA VODKY: VYZKOUšEJTE TENTO EKOLOGICKý POSTřIK A BUDETE ZíRAT, JAK FUNGUJE

Ačkoliv si s námi počasí docela zahrává a na některých místech napadl sníh, nenechte se zmást. Škůdci jsou na nepříznivé podmínky velmi dobře připraveni a klidně na našich zahradách řádí i přes nepřízeň počasí. Mezi ty nejčastější škůdce rostlin patří určitě mšice, které nejen, že rostliny doslova vysávají, ale mohou přenášet i virová onemocnění. Způsobů, jak se zbavit mšic je mnoho, my vám poradíme, jak se těchto rostlinných upírů zbavit zcela ekologicky pomocí chilli papriček a panáky vodky.

Na svých zahradách se se škůdci setkáváme každým rokem, ať děláme, co děláme, nikdy se jich nezbavíme. Není žádné jasně dané pravidlo, díky kterému bychom se jich dokázali stoprocentně zbavit, nicméně je řada preventivních a účinných opatření, díky kterým jejich výskyt nejen minimalizujeme, ale dokážeme je velmi rychle zastavit. U savých škůdců, kam kromě mšic patří třeba také třásněnky či molice, je problém nejen ten, že dokážou svým sáním zlikvidovat celou rostlinu, ale bohužel přenáší i různá virová onemocnění, se kterými je boj již marný.

Jak poznám, že mám mšice na rostlinách?

Přítomnost mšic na rostlinách poznáme především dle listů, které bývají deformované, někdy mohou změnit i barvu ze zelené na fialovou (u mšice rybízové). Jakmile takto deformovaný list otočíme a podíváme se na rub listu, najdeme zde kolonii mšic. Tam, kde jsou mšice bývají také mravenci, kteří tento savý hmyz využívají jako zdroj sladké medovice, kterou mšice vylučují a kteří je dokážou velmi bravurně bránit před případnými predátory. Chceme-li se zbavit mšic, musíme se nejprve zbavit jejich ochránců - mravenců. Díky vylučované medovici jsou listy ulepené a mohou být načernalé, to díky tomu, že se na ně lepí různě plísně a nečistoty.

Co je nejúčinnější na mšice

Na mšice lze samozřejmě aplikovat známé insekticidy, například Mospilan nebo Pirimor, což jsou osvědčené přípravky. Ale, ne vždy je nutné používat chemii, existuje řada „babských“ rad, které fungují také, a navíc jejich aplikace nemá negativní účinky na životní prostředí a neohrožuje na životě ani opylovače. Jedním z naprosto ekologických přípravků proti mšicím lze vyrobit z vody, chilli papriček a nějaké lihoviny. Jeho výroba je snadná a aplikace bezpečná.

Jak vyrobit postřik z chilli a vodky?

Na tento postřik potřebujete 1 litr vody, 5 dkg chilli papriček a jednoho panáka nějaké lihoviny, nejlépe vodky. Pokud doma máte nějaké chilli papričky a netroufáte si na jejich konzumaci, využijte je na přípravu přípravku proti mšicím. Čím pálivější budou, tím lépe. Přípravek pak můžete použít nejen na ochranu rostlin na zahradě, ale i doma na pokojové rostliny a působí i na ostatní savé škůdce. Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do ní pak přidejte nadrobno pokrájené chilli papričky a vařte asi 2 minuty, stáhněte z plotny a do druhého dne nechte uležet. Druhý den výluh sceďte přes nějaké plátýnko a přelijte do rozprašovače. Těsně před aplikací přilijte jednoho panáka vodky nebo jiné lihoviny a aplikujte dle potřeby na rostliny zasažené mšicemi či jiným savým škůdcem. Jelikož se jedná o zcela přírodní složení, můžete přípravek používat dle potřeby.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-04-28T16:59:33Z dg43tfdfdgfd