NA TENTO KOBEREC RADěJI NEšLAPEJTE, JDE O CHYTřE MASKOVANéHO žRALOKA

I když si někdy můžeme být téměř jistí, že mořské dno plné korálů nebezpečí neskýtá, opak je často pravdou. Zvlášť když se ukáže, že korály ve skutečnosti nejsou korály, ale netypicky vypadající žralok.

Ve vodách kolem Austrálie a Nové Guineje brázdí mořské dno paryba přezdívaná „carpet shark“, neboli kobercový žralok. Wobegong totiž vypadá na první pohled jako hnědý koberec, jeho tělo je navíc pokryto výrůstky, které vypadají jako korály. To jsou příhodné mimikry pro jeho metodu, jež spočívá v ležení mezi korály a čekání na kořist.

Čtěte také: Horor v luxusním resortu. Na Maledivách útočil žralok, muži téměř ukousl nohu

Náhlý úder

V pořadu 50 odstínů žraloka na Prima ZOOM názorně uvidíte, jak wobegong dokáže svou nic netušící kořist překvapit. Živí se hlavně menšími rybami, hlavonožci a krevetami, nebrání se však ani větší pochoutce. V takovém případě vyhodí svou čelist a kořist zaklíní. Když na to přijde, nepohrdne ani jiným žralokem.

„Nejdříve jsme si všimli žraločka, ale když jsme se přiblížili, zjistili jsme, že jeho hlava není schovaná pod korálem, ale je v tlamě velmi dobře maskovaného wobegonga,“ popsala zvláštní událost pro web LiveScience bioložka Daniela Ceccarelli, která tou dobou prováděla výzkum korálových útesů. Nicméně, kanibalismus není mezi žraloky nic moc výjimečného. Wobegong dorůstá délky až tří metrů, což jej řadí mezi největší druhy žraloka.

Zdroje: LiveScience/Smithsonian Ocean

2024-04-15T14:53:00Z dg43tfdfdgfd