NEJVěTší žáBY SVěTA: JEDNA Má SKORO PůL METRU, JINá VE VIDEU POžíRá MYšI

Vědci u největšího druhu žab konečně vyzkoumali, jak se rozmnožuje.

Když se řekne žába, pravděpodobně si představíte malého skokana kvákajícího v noci u rybníčku. Svět těchto skokanů je ale velmi rozmanitý a kromě nejrůznějšího zbarvení a charakteristických rysů se v něm objevují druhy vynikající svou velikostí. V Africe žije hned několik takových, které by vás svými rozměry nepochybně zaskočily. Nutně to ale nemusí být jen tělesné proporce, čím byste měli být uchváceni.

Souboj hrabatky s myší

Jednou ze zmiňovaných velkých žab, které žijí v Africe, je hrabatka drsná. Samec může dosahovat až velikosti 25 centimetrů, a pokud byste si jej chtěli potěžkat, připravte se na hmotnost až kolem 1,5 kilogramu. Jak byste naopak mohli očekávat, tyto i další žáby se živí především hmyzem, když se však naskytne příležitost, nepohrdnou ani malými hlodavci. Tím se dostáváme k videu, které se před časem objevilo na kanále Frog Pets TV na YouTube a můžete v něm vidět možná trochu nemotorný, ale veskrze zuřivý souboj o kořist. Tou je pro hrabatku hned trojice dospělých myší, s nimiž si žába nakonec umí poradit. Je sice pravdou, že některé výskoky míjí svůj cíl, ale kde je vůle, je i cesta.

Goliáš staví bazén pro pulce

Pokud se vám výše popsané rozměry zdály jako obří, pak je to nic proti ještě větší žábě. Ve skutečnosti té největší, která skáče po naší planetě. Jde o veleskokana goliášího, který se v případě samců dorůstá velikosti až kolem 40 centimetrů. Odpovídá tomu také hmotnost, pohybující se až na hranici 4 kilogramů, která však nestojí v cestě schopnosti skočit s přehledem až 6 metrů daleko. Vědci jsou těmito žábami fascinováni, zvlášť když se jim dlouho nedostává odpovědí na některé palčivé otázky.

Mohlo by vás zajímat: Děsivá žába bojuje jako komiksový Wolverine. Výrůstky kostí jí slouží jako zbraň

Jednou z nich je například ta, jak se veleskokani goliáší starají o svá mláďata, což se podařilo poodhalit týmu vědců vedeného biologem Marvinem Schäferem z berlínského Muzea přírodních věd. Jak popisují ve své práci publikované v odborném časopise Journal of Natural History, poblíž řeky Mpoula v západním Kamerunu narazili na dvacítku přibližně metr širokých tůní, v nichž se nacházelo množství vajíček, ale v jiných byli i pulci různého stáří. Při sledování těchto hnízd v noci pomocí infračervené kamery pozorovali pár veleskokanů, jak se o své potomky stará a chrání je před případnými predátory. Fascinující na tom nicméně je, že při hloubení těchto tůní musí samci pravděpodobně přemisťovat písek i několik kilogramů vážící kameny...

Zdroj: Frog Pets TV - YouTube, Journal of Natural History

Video, které jste mohli minout: V Česku tenhle druh žáby zachraňujeme. V Peru z něj dělají v mixéru džus

2024-03-30T06:18:47Z dg43tfdfdgfd