NEPEčENé SMETANOVé řEZY S čOKOLáDOU SI BUDETE PřIPRAVOVAT čASTO: JSOU RYCHLE A SNADNO HOTOVé A CHUTNAJí BOžSKY

Popularita nepečených dezertů v posledních letech výrazně roste. Tento trend můžeme pozorovat nejen v domácích kuchyních, ale i v nabídce kaváren, cukráren a restaurací. Nepečené dezerty mají mnoho výhod, mezi které často patří jednoduchost a rychlost. To dokazují i smetanové řezy, na které nabízíme recept.

Výhody nepečení

Jednou z hlavních předností nepečených dezertů je rozhodně jejich jednoduchost a rychlost přípravy. Nevyžadují použití trouby, což znamená, že je můžete připravit prakticky kdekoli. To je obzvláště praktické v horkých letních měsících, kdy se nám u rozpálené trouby opravdu nechce trávit čas.

Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme

Variace surovin

Výhodou je i možnost experimentování s různými surovinami. Bez pečení lze snadno kombinovat různé druhy ovoce, ořechů, semínek a dalších ingrediencí, které by při pečení tak „nefungovaly“. Kromě toho, mnoho nepečených dezertů je možné upravit pro vegany nebo lidi s bezlepkovou dietou.

Nepečené dezerty také často obsahují zdravější alternativy tradičních ingrediencí. Například, místo smetany můžete použít avokádo, které dezertu dodá krémovou konzistenci, ale zároveň poskytne zdravé tuky a další živiny.

Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku

Inspirace v zahraničí

Příkladem oblíbeného nepečeného dezertu může být cheesecake, dále jsou velmi populární různé formy panna cotty, moussy a tiramisu. Do české kuchyně se skvěle hodí také různé druhy řezů, k jejichž výrobě nepoužíváme pečený korpus, ale třeba sušenky. Důkazem jsou smetanové řezy, jejichž recept nabídla na svém instagramovém účtu účastnice MasterChef Česko 2023 Lucia Knihová

Nepečené smetanové řezy 

Na přípravu lahodných řezů budete potřebovat: Na řezy: 500 g mascarpone (nebo čerstvého smetanového sýru), 50-100 g moučkového cukru, 100 g rozpuštěné bílé čokolády, 200 ml smetany ke šlehání a 250 g BeBe sušenek. Na polevu: 150 g hořké nebo mléčné čokolády a 100 ml smetany ke šlehání.

Jak na to?

  1. Do mísy dejte mascarpone a cukr a společně prošlehejte. Přidejte rozpuštěnou a vychladlou čokoládu, přilijte i smetanu a společně opatrně prošlehejte.
  2. Na dno formy (ideálně o rozměrech 23x17 cm) vložte pečící papír a vyskládejte sušenky. Na ně naneste krém z mascarpone.
  3. Krém rozetřete po celé ploše formy a nahoru dejte druhou vrstvu sušenek.
  4. V rendlíku si zahřejte smetanu a přidejte do ní hořkou nebo mléčnou čokoládu. Vše pořádně promíchejte a nalijte do formy na vrchní vrstvu sušenek. 
  5. Formu vložte na pár hodin do lednice, aby řezy i poleva dobře ztuhly. 

Náš tip: Jako vylepšení můžete první vrstvu sušenek potřít karamelem a místo horní vrstvy sušenek dát dvojitou porci polevy - ganache, pak ale počítejte s tím, že je nutné moučník předem řádně vychladit, než budete čokoládovou ganache nanášet.

Rady od Lucie:

  • Pokud nemáte hranaté sušenky, můžete použít i kulaté. Rozmixujte je s trochou másla a hmotu vtlačte na dno formy.
  • Na polevu můžete použít i kombinaci čokolád, například 100 g hořké a 50 g mléčné.

Náš tip: Jestli máte rádi klasiku, připravte si podle našeho video receptu Míša řezy:

Přečtěte si také:

2024-05-09T05:33:31Z dg43tfdfdgfd