NEž OBUJETE SANDáLKY, ZBAVTE SVé NOHY PLíSNí A DALšíCH NEVZHLEDNOSTí

Léto už je za rohem a sezona otevřených bot se blíží. Pokud jste svým nožkám v zimě nevěnovaly mnoho pozornosti a spíše je trochu zanedbávaly, je nejlepší čas se na ně zaměřit. Vše zvládnete z pohodlí domova.

Dopřejte nohám speciální koupel

Nejprve připravte svým nožkám speciální koupel, která krásně zjemní pokožku i nehty. Napusťte si do většího lavoru příjemně teplou vodu, nasypte do ní pár lžic soli do koupele na chodidla a dopřejte si 10 minut zaslouženého relaxu. Lázeň můžete provonět také kapkou přírodního esenciálního oleje s vůní pomerančů nebo jiné oblíbené vůně. Na závěr koupele chodidla očistěte hrubozrnným peelingem na nohy, který nohy obrousí a zabrání nadměrnému rohovatění.

Po koupeli odstraňte z nohou odumřelou kůži a hydratujte

Jakmile kůže na chodidlech díky koupeli změkne, nastává čas na zjemnění. K odstranění odumřelé kůže existuje mnoho pilníků a škrabek, které vám dobře poslouží. Doporučujeme vyzkoušet elektrický pilník na chodidla, který udělá veškerou práci za vás bez námahy. Nyní nohy opečujte hydratujícím krémem speciálně určeným k péči o nohy. Pokud budete chodidla mazat každý večer, vydrží vám jemné po dlouhou dobu. Kromě krémů můžete použít také osvědčený olivový olej. Abyste efekt hydratace zesílily, oblečte si přes krém na noc bavlněné ponožky. Na silně rozpraskané paty použijte krémy přímo určené na rozpraskané paty, které se snadno vstřebávají, poskytují nohám intenzivní výživu a péči a redukují vznik prasklin. Jednou za čas si dopřejte změkčující masku na nohy s bambuckým máslem nebo mandlovým olejem, která pokožku zvlhčí a zjemní.

Redakční tipy na krémy proti stárnutí: Vrásky vyhladí i krémy z drogerie, pořídíte je už od 55 Kč

Co potřebuje naše pleť, aby vypadala mladistvě, nebyla mdlá, unavená a plná vrásek? Především pravidelnou péči s ohledem na svůj typ. Známe ty nejlepší ingredience, které můžete v kosmetice proti stárnutí najít a vytipovali jsme pro vás několik krémů, jejichž používáním vzhled své pleti stoprocentně vylepšíte. Které jsou pro vás ty nejvhodnější? To se dozvíte v našem článku a galerii.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Zaměřte se na nehty

Když už budete mít krásně hladká chodidla, dopřejte řádnou péči také nehtům. K dostání jsou speciální multivitaminové kondicionéry s vápníkem, díky kterým budou vaše nehty regenerované a vyživené. Jestli si vyberete barevný či bezbarvý lak, záleží pak už jen na vás. K odlakování pak používejte odlakovače bez acetonu. Ten nehty zbytečně vysušuje. "Nehty na nohách stříhejte zásadně do rovna. Tento zvyk je nutné pěstovat už od dětského věku, aby měl nehet dostatek prostoru pro růst. Je také důležité nehty nestříhat úplně na maximum. Jejich správnému růstu pomůže i to, když budete používat častěji pilník, stačí obyčejný papírový a nehty lehce upilujete," poradila pedikérka Eva Vondráčková z Pardubic v Českém rozhlasu Pardubice.

Zbavte se zápachu nohou

Pokud se vám v létě nohy potí a nepříjemně zapáchají, pořiďte si deodorant na nohy nebo deodorační pudr, který pohlcuje pachy, zabraňuje pocení nohou, absorbuje vlhkost a většina působí i proti bakteriím a kvasinkám. Výhodou je, že přepudrovaná noha se vám nebude potit a klouzat v botě. Antiperspirační deosprej na nohy nejen že chrání před pocením, ale nohy příjemně ochladí a osvěží. “Zejména v létě je třeba vybírat sportovní boty vyrobené z lehkých materiálů, aby noha větrala. Většina těchto bot má vyjímatelnou stélku a ideálním řešením proti zápachu je jednou za týden ji vyprat. A samozřejmostí je také osobní hygiena a pravidelné mytí nohou. Nohy se totiž potí stále, bez ohledu na počasí nebo fyzickou aktivitu. Spreje do obuvi příliš velkým spojencem v boji proti pachu nejsou. Zápach pouze překrývají, ale neodstraňují jeho příčinu. V tomto ohledu mohou být prospěšnější antiperspiranty aplikované přímo na chodidla,” řekla Vlasta Mayerová z obuvnické asociace v Českém rozhlasu Brno.

Košilové šaty: Sluší úplně každé postavě, stačí vědět, jak je nosit. Tipy, které kousky si pořídit

Košilové šaty jsou univerzální a můžete je klidně nosit po celý rok. Záleží jen na vás, zda se budete lépe cítit v dlouhých šatech stažených v pase, v extravagantních s výraznými volány nebo v minimalistické klasice. Prohlédněte si galerii, v níž najdete stylové modely, které budou slušet štíhlé postavě stejně jako plnějším křivkám.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Jak na deformované prsty u nohou

Nohy se dost často deformují špatnou obuví. Nejen milovníci úzkých bot by měli chodidla každý den 5 až 10 minut procvičit. Osvědčený cvik je zvedat prsty nohou papírový kapesníček nebo propisovací tužku ze země. Dopřát byste si, dámy, měly pravidelně také masáž chodidel pomocí míčku s gumovými ostny a pro posílení nožní klenby střídavě stoupat na špičky a paty. Pravidelným cvičením získáte nejen krásně tvarovaná zdravá chodidla, ale také předejdete bolestem ve stáří.

Zničte plíseň a kuří oka

Nepříjemnosti jako kuří oka nebo plíseň nehtů dokážou hodně potrápit. Proto je začněte řešit co nejdřív, léčba totiž není jednodenní záležitost. Na kuří oka aplikujte speciální náplasti, které tlumí tření a tlak, změkčují kůži v okolí, čímž napomáhají k jeho odstranění. Abyste zabránily jejich vzniku, nenoste těsnou obuv, pravidelně se zbavujte odumřelé kůže a udržujte čistá a suchá chodidla. „Kuří oko nepředstavuje závažné ohrožení, ale i tak se vyplatí problém řešit rychle. Dovnitř rostoucí trn totiž postupuje do spodních vrstev kůže, kde dráždí citlivé nervy, a způsobuje tak nepříjemnou bolest. Do neléčeného kuřího oka se navíc může dostat infekce a zapříčinit zánět,“ upozorňuje MUDr. Linda Todtová, dermatoveneroložka z EUC Kliniky Ústí nad Labem na webových stránkách. Na plísně v zárodku účinně fungují antimykotické krémy a tinktury. Pokud ale dostatečně nezabírají, bude nejlepší, když navštívíte svého lékaře. „Volně prodejné léky jsou účinné u lehčích forem mykóz. Pokud je mykóza rozsáhlejší, je vždy třeba obrátit se na dermatologa. Zvláště u lidí, jako jsou diabetici, lidé s ischemickou chorobou dolních končetin, s oběhovými poruchami, je to vstupní brána infekce. Nejedná se totiž jen o kosmetickou záležitost, jde také o závažný zdravotní problém,” upozornil v Českém rozhlasu Plzeň MUDr. Martin Novák, vedoucí lékař Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Abyste předešly vzniku plísní například z bazénů, nohy pečlivě umývejte a osušte vždy po koupání, noste k bazénu a na koupaliště přezůvky a pravidelně nehty zastřihujte. Vyzkoušet můžete také koupele z octové vody, která nohy přírodně vydezinfikuje.

Související články

2024-05-22T09:10:24Z dg43tfdfdgfd