Náš žIVOT S CELIAKIí: JAK JSEM PRO ÁňU PEKLA MAKOVéHO BERáNKA BEZ LEPKU A CHUTNAL NAKONEC CELé RODINě

Velikonoce jsou tu co nevidět a některým možná přijde vhod recept na velikonočního beránka bez lepku. Já ho testovala v několika variantách a nakonec u nás zvítězil ten makový, jehož předností je, že v něm není vůbec žádná mouka. Recept na něj vám přináším v tomto díle seriálu Máma a bezlepková Áňa. 

Pečení sváteční i nesváteční

Klasické bezlepkové pečení jsem postupně, po zjištění diagnózy celiakie u naší dcery Aničky, nějak zvládla, v tu chvíli mi ale nastaly další výzvy v podobě svátečního pečení. Vzhledem k tomu, že Aničce zjistili celiakii uprostřed léta, první pokusy mě čekaly na Vánoce, kdy jsem nakonec vyměkla a cukroví pro Áňu potupně koupila na místním farmářském trhu.

Na Velikonoce jsem se už vzdát odmítla a vrhla se rovnou na pečení mazance i beránka. U mazance jsem se moc netrápila a kynuté těsto jsem umístila do formy na chlebíček. Bochánek tak nevznikl, ale aspoň vše drželo pohromadě a mazanec chutnal skoro jako ten lepkový.

Problémem u bezlepkového pečení je totiž jak chuť, tak konzistence těsta. Takže je potřeba obojí zkoušením postupně nějak vyladit. Proto jsem i u beránka nejdříve sázela na jistotu.

Náš život s celiakií: Jak se mi konečně povedla skvělá tvarohová bábovka bez lepku. Chutná celé rodině

Beránek jako makovec

Do beránkové formy jsem nejprve dala své oblíbené těsto na tvarohovou bábovku, o níž jsem psala v předchozím díle, ale stále mi vadilo, že peču ze směsi. A pak jsem si vzpomněla na recept na makovec, který jsem ochutnala v jedné cukrárně.

Tento původně rakouský moučník vypadá jako obyčejná buchta, jež se obvykle peče jen na plechu, jeho hlavní předností však je, že se do něj nedává vůbec žádná mouka. Nahradí ji najemno mletý mák, který lze případně ještě doplnit mletými oříšky. Těsto je překvapivě poměrně šťavnaté a pro milovníky máku je tento moučník vrcholem blaha. No a vzhledem k tomu, že Áňa mák miluje, a to v buchtách i na šiškách, bylo rozhodnuto.

Jak na dokonalý rakouský makovec bez mouky: O vláčnost se postarají vajíčka, o nadýchanost sníh

Beránek úplně bez mouky

Makovec jsem už dřív pekla do obdélníkové i dortové formy, a tak mě napadlo ho vyzkoušet i jako beránka. V základní podobě se tento beránek peče jen z máku,  dá se ale udělat i s moukou, třeba rýžovou pro bezlepkovou verzi. Já se ale rozhodla obejít úplně bez mouky, a tak jsem k máku přidala mleté mandle. Klidně ale můžete dát třeba i vlašské nebo lískové ořechy

9 nejlepších makových moučníků: Dáte si rychlý makovec nebo parádní závin s čokoládou?

S rozinkami i švestkami

Chtěla jsem, aby těsto nebylo suché a dusivé, což může u toho makového nastat, přidala jsem do něj proto ještě zbytek podmáslí, které jsem měla v lednici. A vyplatilo se to, protože beránek byl nádherně šťavnatý. Já sama miluju v těstě rozinky, ale Áňa je moc nemusí, tak jsem je vynechala.

Určitě by se ale daly nahradit třeba nadrobno nasekanými sušenými švestkami. Mák a švestky je ostatně osvědčená kombinace a třeba u makovce na plech ji můžete použít tak, že koláč potřete nebo promažete povidly

Bezlepkové

Náš bezlepkový makový beránek

Pokud vás makový beránek zaujal, a rádi byste ho vyzkoušeli, můžete jej upéct rovnou podle mého receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 200 g máku, 100 g mletých mandlí nebo mandlové mouky, 170 g cukru, 5 vajec, 150 g změklého másla, 150-200 ml podmáslí, 1 lžičku vanilkového cukru, špetku soli, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, trochu nastrouhané citronové kůry, tuk a mouku do formy. 

  1. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte se 100 g cukru a vanilkovým cukrem a vše prošlehejte do světlé pěny. Přidejte změklé máslo a opět prošlehejte. 
  2. V jiné míse smíchejte mák, mandle, kypřicí prášek, sůl a citronovou kůru. Vše pak vmíchejte do těsta. Z bílků a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh a ten rovněž opatrně zapracujte do těsta. 
  3. Formu na beránka vymažte tukem a vysypejte rýžovou nebo jinou bezlepkovou moukou. Nalijte do ní těsto, případně přiklopte, a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
  4. Beránka pečte 20 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a beránka ještě dopékejte dalších 25-30 minut. Přes formu s beránkem pak přehoďte mokrou utěrku, aby šel lépe vyklopit. Hotového beránka nakonec pocukrujte moučkovým cukrem a ozdobte mašlí. 

Náš tip: Obyčejný rakouský makovec bez mouky na plech si můžete vyzkoušet podle našeho video receptu.

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Přečtěte si také:

2024-03-28T08:42:32Z dg43tfdfdgfd