NěžNé A KRáSNé MONTBRECIE: MůžETE JE PěSTOVAT NA ZáHONECH I V NáDOBáCH, POKVETOU OD ZAčáTKU LéTA Až DO PRVNíCH MRAZíKů

Jakmile se nestálé jarní počasí trochu umoudří a přestanou hrozit jarní mrazíky, nastane čas na výsadbu montbrecií. Hlíznaté rostliny na první pohled tak trochu připomínají bohaté frézie nebo naopak chudé mečíky. Oběma květinám se velmi podobají, ale přesto montbrecie vynikají svou osobitou krásou.

Něžné a na druhou stranu odolné montbrecie (Crocosmia) si cestu do našich zahrad zatím jen pomalu hledají. Najdeme je nejčastěji v moderních městských zahradách, ale výborně se hodí i k vysazení do romantických trvalkových záhonů venkovských zahrádek. Jako trvalky je totiž v teplejších oblastech i můžete pěstovat. Pouze v místech chladnějších, v horských a podhorských oblastech, hlízy raději na zimu vyjměte z půdy a uskladněte ve sklepě.

Montbrecie, krásky ohnivých barev

Zdánlivě křehké krásky, montbrecie, pocházejí z Jižní Afriky, a žhavé jihoafrické slunce jako by se promítlo do zářivých barech jejich květů. Mopntbrécie, pěstované v našich zahradách, vznikly křížením dvou druhů, Crocosmia aurea a crocosmia pottsii, v roce 1880.

Montbrecie původně vykvétaly jen v oranžových odstínech, v současné době se však pěstují i žluté, žlutooranžové a červené, zahradníky vyšlechtěné kultivary. Mezi úzkými mečovitými listy vyrůstají na květních lodyhách trubkovité květy, uspořádané v dlouhých klasech. Květní lodyhy bývají vysoké někdy až 80 cm. Něžné květy nakvétají postupně a nařezané vydrží dlouho kvést i ve váze, někdy až dva týdny.

Jak pěstovat montbrecie

Montbrecie se vysazují do zahrady nejčastěji na konci dubna nebo v květnu, jakmile přestanou hrozit přízemní mrazíky a půda se dostatečně prohřeje. Hlíza se vysazují do hloubky asi 7-10 cm, 15-20 cm od sebe.

Dařit se jim bude na plném slunci i v mírném polostínu, ale všeobecně tyto květiny potřebují dostatek slunečních paprsků a nevadí jim ani sálavé slunce a horký polední úpal. Nevadí jim ani nedostatek vláhy a delší období sucha, vyžadují dobře propustnou lehčí půdu s dostatkem živin. Naopak nesnášejí půdu těžkou a vlhkou, při přemokření dochází snadno k uhynutí rostliny. Montbrecie jednou ročně přihnojte asi v polovině června.

Montbrecie můžete nechat přes zimu v záhoně

Montbrecie vydrží kvést po celé léto, až do prvních mrazíků. Odkvetlé stvoly postupně odstřihujte, objeví se další, i když jen slabé. S příchodem podzimu si na většině našeho území nemusíte ohledně montbrecií dělat starosti. Můžete je ponechat na záhonech, jen v předjaří odřízněte listy, na jaře vyraší nové.

Na zimu rostliny přikryjte větší vrstvou chvojí nebo shrabaného listí. Na jaře přikrývku odstraňte a rostlinu přihnojte dávkou kompostu. V oblastech s drsnějším podnebím hlízy v záhonech zůstat nemohou.

Montbrecie na balkoně

Montbrecie se docela snadno pěstují i ve větších nádobách, na balkonech. Nehodí se však do oblíbených samozavlažovacích truhlíků. Na zimu hlízy i s nádobou přeneste do sklepa.

 

Zdroj: https://www.narcisy.cz; https://zahradkarskaporadna.cz

Související články

2024-04-28T16:29:33Z dg43tfdfdgfd