PALAčINKY ZE ZAKYSANé SMETANY: JSOU NEUVěřITELNě VLáčNé A NEOBVYKLé TěSTO SE MUSí DOSTATEčNě DLOUHO ODLEžET

Palačinky ze zakysané smetany jsou méně obvyklou variantou tradičního jídla. Můžete si je pak připravit s marmeládou nebo jinou dobrotou nasladko, využít můžete i slané náplně.

Z čeho se dělají palačinky

Palačinky patří mezi nejoblíbenější pokrmy, ať už si je připravujeme ve sladké či slané verzi. Univerzální placky se hodí jíst v kteroukoliv denní dobu. Využijete je jako hlavní jídlo i jako dezert. 

Palačinky chystáme z litého těsta. Obvykle bývá jeho součástí mouka, mléko a vejce. Přidává se sůl, někdy i cukr, případně další ingredience na dochucení. 

V méně tradičních verzích je můžeme připravit se zakysanou smetanou, jako je to v našem dnešním níže uvedeném receptu. Mezi další zajímavé varianty patří i špenátové palačinky či banánové palačinky.

Palačinky podle receptu Zdeňka Pohlreicha: Jemné a krásně vláčné, dochucené marmeládou a pocukrované chutnají skvěle

Na co nezapomenout při přípravě palačinek

Součástí těsta na palačinky je mouka. Aby vznikly krásně hladké jemné palačinky, je třeba nechat těsto odstát v lednici. Doporučuje se alespoň půl hodiny. Těsto ale můžeme přichystat už večer a ráno jen osmažit dokonalé palačinky. Odstátí vede k navlhnutí, nabobtnání a změknutí zrn. Palačinky při smažení nevyskočí a jsou nádherně tenké. Výsledné těsto by nemělo být ani příliš řídké, ani příliš husté. Na pánvičce by se mělo hezky roztékat. Příliš řídké těsto mírně doplníme o mouku. 

Nejlepší palačinky připravíme na sádle, ale můžeme je smažit třeba i na řepkovém nebo slunečnicovém oleji. 

Snídaně

Jak připravit palačinky ze zakysané smetany

Na přípravu tří porcí potřebujete: 200 g zakysané smetany 15%, 2 vejce, 1,5 hrnku hladké mouky, 150 ml perlivé minerálky, 4 lžíce cukru (podle chuti), 1 lžičku rumu, 1 špetku soli, půl lžičky skořice, citronovou kůru a olej na smažení.

Jak na to? Do misky dejte smetanu, přilijte minerálku, rozklepněte vejce a přidejte lžičku rumu. Metličkou směs prošlehejte a přisypte sypké suroviny. Nechte odpočinout alespoň půl hodiny. 

Rozehřejte pánev a kápněte na ni trošku oleje. Naběračkou lijte těsto v tenčí vrstvě a pozvolna smažte z obou stran tenké palačinky. Hotové palačinky sundejte z pánvičky a natřete je třeba dobrou marmeládou, ozdobte šlehačkou a ovocem.

Náš tip: Připravte si vynikající palačinky ze zakysané smetany podle tohoto videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-04-15T07:07:39Z dg43tfdfdgfd