PATRICIJSKý VELIKONOčNí KNEDLíK PODLE KNEDLíKOVéHO MISTRA PETRA KOSINERA JE PLNý BYLINEK, ZAJíMAVOU CHUť MU DODáVAJí JáTRA

Velikonoční hostina na Boží hod si zaslouží nějakou specialitu. Místo tradičního knedlíků tak můžete k masové pečínce, která na sváteční stůl patří, podávat třeba speciální patricijský knedlík. Knedlíkovou delikatesu připravíte podle receptu šéfkuchaře Petra Kosinera.

Dokonalý knedlík k velikonoční pečínce

Knedlíky jsou oblíbenou nejen českou přílohou, navíc se připravují v mnoha verzích, z nichž si vybere svého knedlíkového favorita snad každý. Kromě toho se určité druhy knedlíků podávají k určitým pokrmům (třeba houskový k vepřu-knedlu-zelu nebo bramborový k výpečkům se špenátem), samozřejmě ovšem záleží na chuti každého.

Vedle klasiky v podobě houskového a bramborového knedlíku si můžete pochutnávat na delikátnějších specialitách v podobě knedlíku karlovarského, Pálffyho nebo třeba špekového.

Důkazem toho, že knedlíků je celá řada, je i Velká knedlíková kuchařka, jejímž spoluautorem je šéfkuchař Petr Kosiner, který je opravdovým mistrem v přípravě knedlíků, ve svém repertoáru má přes tři stovky druhů knedlíků a denně jich navaří 40. I v kuchařce najdete přes 144 knedlíkových receptů a jedním z nich je i speciální patricijský knedlík

Jak na ty nejlepší bramborové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera se povedou na jedničku

Velikonoční knedlík s bylinkami

Patricijský knedlík patří k méně známým knedlíkovým specialitám. Díky obsahu bylinek je považován i za vynikající velikonoční knedlík. Je totiž dokonalým parťákem třeba k pečenému králíkovi s dušeným špenátem, který je vedle jehněčího jednou z častých specialit podávaných k slavnostnímu obědu na Boží hod velikonoční

Příprava patricijského knedlíku je o trochu náročnější než v případě jiných knedlíků, stojí ale za to. Odmění se vám úžasnou chutí čerstvých bylinek, které doplňují králičí játra a anglická slanina. „Když nemáte k dispozici králičí játra, sáhněte po kuřecích, odvedou dobrou službu, i když nejsou tak jemná,“ radí pro Toprecepty.cz šéfkuchař Petr Kosiner

Upekli jsme beránka podle receptu Josefa Maršálka: Postup byl snadný, beránek úžasně vláčný a skvěle se vyklopil z formy

Recept na patricijský knedlík

Patricijský knedlík se obvykle tvaruje do podoby malých nočků. Ty se nakonec obalují v nasekaných kešu oříšcích, díky nimž jsou knedlíčky příjemně křupavé. Knedlíky Petr Kosiner doporučuje vařit v páře: „Ve vodě by se bohužel oříšky na povrchu odlepily. A v páře navíc hezky změknou.“ A jak tedy patricijské knedlíky připravíte? 

Budete potřebovat: 150 g králičích, případně kuřecích jater, 100 g anglické slaniny, 200 ml mléka, 8 rohlíků, 2 vejce, 1 hrst petržele kudrnky, 200 g kešu oříšků, 2 stroužky česneku, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř a trochu strouhanky pro případné zahuštění. 

  1. Rohlíky nakrájené na kostičky namočte do mléka a žloutků. Z bílků vyšlehejte tužší sníh. 
  2. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky. Játra očistěte a také nakrájejte. Na pánvi nejdřív zlehka opečte anglickou slaninu, aby pustila tuk. Potom orestujte také játra a nasekaný česnek. Vše přesuňte do mísy k namočenému pečivu. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. 
  3. Kešu oříšky nasekejte a polovinu množství nasypejte k masové směsi. Přidejte také nakrájenou kudrnku a propracujte. Jako poslední zlehka vmíchejte našlehaný sníh. Protože velmi záleží na druhu a stáří použitého pečiva, budete možná potřebovat přidat trochu strouhanky, aby těsto mělo dobrou soudržnost. 
  4. Z těsta vyrobte malé knedlíčky a obalte je ve zbytku nasekaných oříšků. Vařte v páře cca 15 minut. Dobu vaření je nutné přizpůsobit velikosti knedlíčků. 

Náš tip: Další knedlíkovou specialitu si můžete připravit podle našeho video receptu

Přečtěte si také:

2024-03-29T06:11:25Z dg43tfdfdgfd