PAVEL BERKY NABíDL RECEPT NA SPECIáLNí SLADKý CHLéB, KTERý PEKL PRO JANA KRAUSE: DLOUHO JSEM VáHAL, CO MU PřINESU, PřIZNáVá

Semifinalista MasterChef Česko 2020 Pavel Berky navštívil ve středu Jana Krause v jeho televizní show. Aby nešel s prázdnou, rozhodl se pro populárního moderátora upéct chleba, ke kterému připravil i domácí máslo. Pro Toprecepty.cz Pavel prozradil recept na brioškovou specialitu i to, jak se na televizní vystoupení těšil.

Nervozita a váhání

Pozvání do Show Jana Krause Pavla potěšilo, ale zároveň mu přidělalo pár starostí. Chtěl totiž moderátorovi přinést dárek, který by nebyl pouze ze slušnosti, ale měl i hlubší význam. „Dlouho jsem přemýšlel nad tím, co panu Krausovi přinést a říkal jsem si, že nějaké luxusní jídlo by přepravu a následný servis třeba úplně nevydrželo,“ prozradil pro Toprecepty.cz Berky„Ve finále by to asi ani nevyznělo, jak bych si přál a představoval,“ dodal.

Holka u plotny radí: Silný zeleninový vývar ze slupek šetří peníze, nestojí skoro nic a skvěle chutná s nočky

Prosté, přitom úžasné

Po delším váhání se Pavel rozhodl, že půjde tradiční cestou. „Přivítání chlebem a solí je historicky bráno i jako gesto přátelství. Chtěl jsem ale jít trochu dál,“ popisuje známý kuchař a módní návrhář, proč k brioškovému chlebu zvolil ještě domácí máslo a solný květ z Mallorcy.

„Jde o speciální sůl, která vzniká přírodním způsobem jen na pár místech na světě. My s přítelem Matějem jsme její sběr viděli osobně loni na Mallorce a byl to velký zážitek,“ vysvětluje Pavel. 

Vše dohromady funguje podle něj skvěle. „Prosté, jednoduché a přitom když je vše kvalitní, tak je to vlastně úžasné,“ dodává.

Luxusní butter chicken neboli máslové kuře podle Pavla Berkyho: S máslem nešetřete, radí semifinalista MasterChef Česko

Mezi hvězdnými hosty

Kromě Pavla Berkyho se ve středečním dílu Show Jana Krause objevili i zástupci fotbalového klubu AMFORA v čele s Jiřinou Bohdalovou a chovatelka psů naháčů Renata Horová.

Podle semifinalisty MasterChef Česko 2020 šlo o skvělý večer. „Musím říct, že jsem z rozhovoru s panem Krausem měl velký respekt,“ přiznal Pavel. „Přece jen jeho pořad patří roky mezi mé nejoblíbenější. Ale celý tým při natáčení, ostatní hosté i sám pan Kraus byli naprosto skvělí a tak stres opadl hned s prvními kroky na jeviště a návštěvu jsem si nakonec moc užil a hlavně se dlouho takhle nezasmál!“ dodal pro Toprecepty.cz Pavel.

V poslední době se jedná o dalšího ze zástupců gastronomie, které Jan Kraus ve svém pořadu přivítal. Do červené sedačky nedávno usedla porotkyně Peče celá země a známá cukrářka Míša Landová i její televizní „parťák“ z pekařské televizní show Josef Maršálek. Jak Josefa Maršálka, tak Pavla Berkyho můžete potkat osobně třeba na Apetit pikniku. 

Cukrářka Míša Landová nabídla recept na makronky s vaječným koňakem. Neodolal jim ani moderátor Jan Kraus

Brioškový chléb podle Pavla Berkyho 

Na přípravu chleba, na němž si pochutnal Jan Kraus, budete potřebovat: Na chleba: 550 g hladké mouky, 280 ml plnotučného mléka, 60 g cukru, 100 g másla, 12 g soli, 1 lžičku vanilkové pasty, 2 vejce (1 celé + 1 žloutek), 10 g sušeného droždí a 10 g sušeného mléka. Dále na pastu do těsta: 40 g mouky a 200 g vody.

Jak na to?

Pasta

  1. Do pánve dejte mouku s vodou a na mírném plameni za stálého míchání uvařte hustou pastu bez hrudek. Poté přendejte do misky a dejte do lednice na minimálně šest hodin. 

  2. Pastu vyndejte z lednice alespoň hodinu před použitím, aby stihla získat pokojovou teplotu

Chléb

  1. Do mísy od kuchyňského robotu si prosejte mouku, přidejte sůl a vše zamíchejte. Přidejte droždí, cukr a sušené mléko. Vše nechte v robotu promíchat.

  2. Poté přidejte vejce, mléko a pastu. Nechte míchat 2 -3 minuty, poté přidejte změklé máslo a nechte hníst do požadované konzistence. Nechte kynout 45 - 60 minut

  3. Po vykynutí rozdělte na 3 (nebo více) částí, propracujte, zformujte bochánky a nechte kynout 15 minut. Poté bochánky rozválejte a zarolujte. Naskládejte do formy a nechte kynout dalších 30 minut

  4. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 - 35 minut

Jak probíhalo natáčení Show Jana Krause s Pavlem Berkym zjistíte v naší fotogalerii

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit i skvělý toustový chléb

Přečtěte si také:

2024-05-22T20:00:53Z dg43tfdfdgfd