PEANUT PUNCH: MLéčNý ARAšíDOVý KOKTEJL JE OBLíBENé AFRODIZIAKUM NA JAMAJCE, PřIPRAVIT HO MůžETE I DOMA JEN ZE DVOU INGREDIENCí

Pokud máte v oblibě burákové máslo, určitě vás peanut punch nadchne. Navzdory svému názvu se tento nápoj z Jamajky nepije horký jako punč u nás a v původní receptuře i je i bez alkoholu. Ve své domovině je ale považovaný za afrodiziakum a dodá vám spoustu energie.

Punč nemusí být jen horký

U nás si většinou pod názvem punč představíme horké nápoje, které se prodávají na vánočních trzích na zahřátí.  Obvykle mají ovocný základ a také jsou vylepšené nějakým alkoholem, jenž jim dodává grády. Punče ale nemusí být jen horké – důkazem jsou třeba ovocné drinky podávané ve velkých nádobách tzv. bowlích, které často figurují v amerických teenagerovských filmech. A horký není ani arašídový punč z Jamajky. Ostatně nápoj na zahřátí vzhledem tropickém klimatu tohoto karibského ostrovního státu tam ani není potřeba.

Arašídové máslo sloužilo dříve k čištění zubů: Dnes je to „denní chleba“ pro všechny, kteří se chtějí stravovat zdravě

Národní drink Jamajky

O peanut punči by se dalo říct, že je takovým národním nápojem Jamajky, známý je však i v dalších zemích této oblasti, třeba Trinidadu a Tobagu nebo v Guyaně. Arašídový nápoj má zřejmě kořeny v africké kuchyni, usuzuje se, že jej na Jamajku a vůbec do karibských zemí přivezli afričtí otroci.

Dnes je na Jamajce oblíbeným pouličním občerstvením, na ulicích jej nabízejí speciální prodejci, jimž se říká punch mens a každý připravuje peanut punch podle své originální receptury a vylepšuje jej o nějakou speciální příchuť. Klasické arašídové punče se tu ale běžně prodávají i v obchodech v lahvích nebo v krabičkách jako u nás ochucená mléka. 

Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?

Koktejl s arašídy pro povzbuzení

Peanut punch je neuvěřitelně lahodný, krémový, sladký a také pořádně vydatný nápoj, který svou konzistencí spíš připomíná smoothie nebo mléčný koktejl. Původně se připravoval jen z arašídů a vody, dnes se k arašídům přidává mléko a cukr nebo rovnou kondenzované mléko, s nímž je nápoj ještě krémovější.

Z ingrediencí je patrné, že rozhodně nejde o nic dietního, však je také peanut punch považován za energetický nápoj, který patřičně zasytí a díky arašídům je výborným zdrojem bílkovin. Zřejmě i to je i jeden z důvodů, proč jej Jamajčané považují za afrodiziakum. 

5 teplých smoothie pro chladná rána: Mandlovo-kokosové nebo kávovo-čokoládové dodají energii a chutnají skvěle

K arašídům banány i pivo

Obyčejný arašídový punč se skládá jen z pražených arašídů či arašídového másla, vody, kondenzovaného mléka a různých dochucovadel, jako jsou skořice, vanilka či muškátový oříšek. Pro lepší chuť se vylepšuje i dalšími ingrediencemi, třeba banány nebo dokonce mořskými řasami.

Na doslazení se vedle cukru používá i med a pro větší vydatnost nápoje kukuřičné lupínky nebo ovesné vločky. Ačkoli peanut punch není horký, s tradičním punčem jej spojuje to, že do něj i na Jamajce někdy dávají třeba rum nebo bitter angostura. Trochu nezvyklou, ovšem běžnou ingrediencí je pak černé pivo typu stout, jako jej například slavný irský Guinness.

Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky podle Josefa Maršálka zvládnete upéct jen ze čtyř surovin, navíc bez mouky

Peanut punch podle originálního jamajského receptu

Zaujal vás tento jamajský nápoj a rádi byste jej vyzkoušeli? Tak si jej můžete rovnou připravit podle originálního receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 230 g arašídového másla, 700 ml vody, 1 plechovku kondenzovaného mléka (salka), ½ lžičky vanilkové esence, ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1 lžičku medu a ½ lžičky skořice.

  1. Pražené oloupané arašídy nebo arašídové máslo dejte do mixéru, přidejte polovinu množství vody a začněte mixovat. Během mixování arašídů postupně přilévejte zbytek vody. 
  2. Důkladně vše rozmixujte dohladka a přeceďte přes sítko do džbánu. Přidejte kondenzované mléko, vanilkovou esenci, muškátový oříšek, skořici a med a dobře promíchejte. Podávejte studené. 

Náš tip: Domácí salko, které využijete nejen při přípravě jamajského nápoje, si můžete udělat podle našeho video receptu

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Peanut punch

Jamaicans.com: Jamaican Peanut Punch Recipe

Thisbagogirl.com: What is peanut punch?

12fixes.com: Peanut health punch

Přečtěte si také:

2024-04-24T08:11:15Z dg43tfdfdgfd