PESTO Z LIBEčKU: AROMATICKé KOřENí DO POLéVEK, TěSTOVIN I OMáčEK JEN Z PáR INGREDIECí JE SNADNé A HOTOVé ZA CHVíLI

Máte k dispozici libeček? Uskladněte si ho na další měsíce. Připravte si třeba pesto z libečku, které pak využijete na dochucení polévek, omáček a další spousty jídel.

Co udělat s libečkem

Na libeček nepotřebujeme být extra zdatní zahradníci. Sice chvíli trvá, než se keř rozroste, ale pak je tak veliký, že listy můžeme obdarovat hned spoustu příbuzných a známých.

Listy libečku se využívají jako koření do polévek, ochutí třeba i omáčky. Můžeme je přidávat do různých zapékaných směsí, na pizzu, do těstovin i k masu. 

Libeček můžeme nejen sušit, ale i zamrazit. Rostlinku nasekáme do misek na led, zalijeme vodou a zamrazíme. Pak kostky vyklepneme, dáme do mrazicího sáčku a dobře uzavřený skladujeme v mrazáku. Odebíráme dle potřeby. Libeček ale také poslouží v různých směsích. Můžeme z něj přichystat sypké koření vegeta nebo tekuté polévkové maggi. Další variantou je libečkové pesto.

Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience

Co je potřeba na libečkové pesto

Podobně jako z medvědího česneku můžeme pesto přichystat i z libečku. Potřebujeme na něj listy bez tuhých stonků, které po natrhání dobře opláchneme vodou a osušíme. Do pesta využijeme ještě sůl a olej (olivový nebo slunečnicový, případně napůl). Pokud chceme vylepšit chuť, můžeme přidat česnek. Do pesta se dají přidat i vlašské ořechy nebo slunečnicová semínka. Pokud využijeme ořechy nebo semena, je potřeba počítat s tím, že doba uskladnění pesta se výrazně zkrátí. Vydrží tak zhruba 14 dnů místo několika měsíců. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Pesto z libečku si také můžeme namazat na topinky nebo na chléb.

Bylinky

Jak připravit pesto z libečku

Na jednu dávku potřebujete: 3-5 hrstí listů libečku (bez stopek), 100 g slunečnicových semínek, 2 stroužky česneku, sůl a 100-200 ml oleje (podle potřeby a chuti).

Jak na to? Pesto je možné připravit v mixéru, sekáčku nebo hmoždíři. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Očištěné a usušené listy napěchujte do nádoby, zasypte je slunečnicovými semínky, přidejte česnek a sůl. Zalijte olejem tak, aby hladina sahala těsně nad semínka. Nahrubo rozmixujte.

Výsledkem by měla být směs s malými kousky semínek. Gumovou stěrkou setřete velké kousky, které ulpí na stěnách. Pokud je směs příliš hustá a mixér si s ní neporadí, přilijte ještě trochu oleje a znovu promixujte. Hotové pesto přendejte do velmi dobře vyčištěné a vysušené sklenice, uzavřete víčkem a libečkové pesto skladujte v lednici. Vydrží nejméně čtrnáct dní.

Náš tip: Podívejte se na následující videorecept s ukázkou toho, jak se připravuje pesto s medvědím česnekem. Libečkové je to podobné:

Přečtěte si také:

2024-04-29T07:00:33Z dg43tfdfdgfd