PETRžEL: KDY ZAčíT S VýSEVEM, JAKé MíSTO VYBRAT A JAK NA PěSTOVáNí V NáDOBě

Petržel zahradní patří do každé kuchyně. Pěstovat lze na záhonu i v nádobě. Kdy začít s výsevem? Jaké stanoviště vybrat? A jak je to s pěstováním v nádobě?

Doba vhodná pro výsev

Předností pěstování petržele je, že po celý rok můžete mít stálý přísun čerstvé natě. K tomu je třeba provést výsev ve dvou fázích, a to na jaře a poté v polovině léta. I když se jedná o dvouletou bylinu, zpravidla se pěstuje jako jednoletá. Ve druhém roce obvykle vyžene do květu, i lístků má podstatně méně. Pěstovat ji lze i během teplých měsíců, jakožto i klidně doma v květináči. Výsev se provádí na jaře. Při pěstování v interiéru však na výsevu a ročním období nezáleží.

Postup při výsevu

Semena se vysévají do připraveného záhonu, a to do hloubky 1 až 2 cm, do řádků zhruba 40 cm vzdálených od sebe. Poté je třeba semena přikrýt půdou a zavlažit. Jakmile rostlinky vzejdou, je nutné je vyjednotit a to tak, aby jednotlivé kořeny měly od sebe dostatek místa, zhruba 6 až 10 cm. Když jsou rostliny silnější, mají zhruba 4 listy, je dobré půdu mezi řádky opatrně prokypřit a záhon vyplet.

Volba vhodného stanoviště

Je třeba vybrat světlé a částečně zastíněné místo. Pro pěstování je vhodná dobře propustná půda, která je bohatá na živiny. Kamenitá půda je nevhodná. Pakliže chcete pěstovat i přes zimu, tak na chráněném jižním stanovišti.

Při pěstování je nutné dodržet správnou zálivku. Půda by neměla nikdy vyschnout. Rovněž tak je rostlina náchylná na přemokření. Pakliže to se zálivkou přeženete, začnou žloutnout listy. To však může nastat i v situaci, když bude příliš sucho. Optimální je zalévat pravidelně a střídmě.

Foto: Pixabay

Jak na pěstování v nádobě

Petržel můžete pěstovat v bytě, na balkonu i terase v květináči. Zde platí obdobná pravidla jako při pěstování na záhonu. Semínka je nutné vpravit do půdy v dostatečně velkém květináči do hloubky 1 až 2 cm. Zasadit lze i již vzrostlé rostliny koupené v obchodě. Při pěstování v nádobě je třeba taktéž vybrat slunné či polostinné místo. Zemina musí být kyprá a bohatá na živiny, mírně vlhká díky pravidelné a střídmé zálivce. Petržel v nádobě zalévejte odstátou vodou do misky. Jakmile bude mít rostlina dostatek listů, můžete sklízet průběžně podle potřeby.

Zdroj: novinky.cz, zahradkarskaporadna.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Petržel: Kdy začít s výsevem, jaké místo vybrat a jak na pěstování v nádobě first appeared on Naše zahrada.

2024-03-26T12:34:10Z dg43tfdfdgfd