PODMáSLOVá ZELňAčKA S HOUBAMI: ÚžASNě JEMNOU A LAHODNOU VARIANTU TRADIčNí KLASIKY SKVěLE DOCHUTí KROMě HUB I KOPR

Podobně jako na jiná jídla i na zelňačku je nespočet variant receptů. Podmáslová zelňačka s houbami patří mezi ty méně časté, ale výborné. Neváhejte a ochutnejte tuto jemnou polévku.

Zelňačka, podmáslí a houby

Zelňačka patří k tuzemským oblíbeným polévkám. Možná proto má tolik obměn. Každý si ji uzpůsobí podle svých chutí. Většinou ji připravujeme z kysaného zelí. Bývá poměrně vydatná, proto občas poslouží i jako přesnídávková polévka. 

Do zelňačky se často dává klobása. Někdy se zelňačka připravuje s houbami. A co teprve, když zelňačku s houbami doplníme o podmáslí! Vznikne z ní jemná a lahodná polévka. 

9 nejlepších jídel se zelím: Zahřejte se zelňačkou, holubkami, zelňáky nebo lepenicí!

Polévka s podmáslím

Podmáslí obsahuje jen málo tuku (většinou jen 0,5 %), proto ho vyhledávají lidé, kteří mají dietu. Podmáslí si obvykle dáváme samostatně, připíjíme ho jídlu jako dobrotu. Můžeme ho ale přidat i do sladkých těst, jako jsou lívance, ale třeba také do salátů, dresinků a omáček. Někdy se také objeví v polévce.

Při tepelné úpravě s podmáslím je třeba opatrnost, aby se podmáslí nesrazilo. Po jeho přidání se doporučuje jen zahřívání namísto vaření.  

Kysané zelí

Podmáslová zelňačka s houbami

Pro šest strávníků budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 400 ml podmáslí, 4-5 brambor, 2 hrsti sušených hub, 1 cibuli, 1 lžíci sádla, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku mleté papriky, 1 hrnek vývaru nebo vody, 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list, kmín, sůl, cukr a podle chuti kopr (nemusí být).

Jak na to? Brambory oloupejte, nakrájejte je na větší kostky a dejte je vařit do osolené vody. Cibuli nakrájejte nadrobno. Do polévkového hrnce dejte sádlo, nechte ho rozpustit, přidejte cibuli, houby a kmín a restujte 4-5 minut. Přidejte papriku, zamíchejte, vsypte mouku. Promíchněte a hned zalijte vývarem nebo vodou a prošlehejte metličkou.

Zelí nechte vykapat do misky - zbylou vodu můžete přidat do hrnce. Zelí pokrájejte a přidejte do polévky. Doplňte o koření a nechte vařit. Asi po 10 minutách (podle měkkosti zelí) odeberte trochu vývaru do hrníčku a smíchejte ho s podmáslím. Pak směs nalijte do hrnce, přidejte brambory, promíchejte a krátce prohřívejte, nevařte. Hotovou zelňačku dochuťte cukrem a pokud chcete, tak i koprem. 

Náš tip: Přichystat si ale také můžete zelňačku s klobásou. Uvařte si ji podle následujícího videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-05-22T07:10:31Z dg43tfdfdgfd