POKUD VáM RéVU NEZNIčIL MRáZ, ZKáZU DOKONčí TENTO OBáVANý ROZTOč: ERINóZA RéVY JE VELMI čASTá A MUSíTE JEDNAT RYCHLE

Doufejme, že mrazivé teploty, které u nás panovaly ještě nedávno, máme již zdárně za sebou, ačkoliv zmrzlí muži ještě možná neřekli své poslední slovo. Pokud jste pěstitelé vinné révy a nedokázali jste tento oblíbený ovocný keř ochránit před mrazem, je velká pravděpodobnost, že to, co neponičil mráz, může dokonat jeden obávaný roztoč, proti kterému ale můžete teď zakročit. Co tedy teď můžete udělat pro to, abyste se dočkali vytoužených hroznů?

Vinná réva (Vitis vinifera) je oblíbené ovoce, které patří do bobulovin, stejně jako například rybíz či angrešt. Abychom se ale dočkali pořádné úrody sladkých bobulí, musíme révě dopřát řádnou péči, která není pouze o závlaze. Pro získání velkých bobulí je kromě vody třeba také doplňovat živiny, a to především v době tvorby a zrání bobulí. Není-li zajištěna závlaha, bobule se nevyvinou do konečné zralosti, a to je pak znát také na výši úrody. Potíže však způsobují také houbové choroby, zejména pak padlí či plíseň šedá, která způsobuje značné škody na samotných plodech.

Erinóza na listech není nic neobvyklého: za vše může vlnovník

Kromě houbových chorob si révu oblíbil jeden roztoč s názvem vlnovník révový. Jeho přítomnost na révě poznáte snadno, na listech najdete zeleně až červeně zbarvené puchýřky, které jsou pokryty nejprve bílým, pak hnědnoucím plstnatým povlakem. Tohoto roztoče pouhým okem hned nespatříte, jsou sice zbarveni žlutobíle až růžově, ale jejich velikost je pouhých 0,2mm. Onemocnění, které vlnovník způsobuje, se nazývá plstnatost révy neboli erinóza. Tento druh roztoče napadá pouze rostliny révy a na jiné rostliny naštěstí nepřechází.

Jak lze révu proti vlnovníku ochránit

První věc, kterou můžete pro ochranu révy udělat je, že otrháte všechny napadené listy, a to až do léta, díky tomu totiž zabráníte přemístění vlnovníků do pupenů, v nichž přezimují. Pupeny jsou jako jejich zimoviště naprosto dokonalé, protože za šupinami jsou před nepříznivými podmínkami dobře chráněni. Na jaře se pak vlnovníci rozlézají nejprve na mladé letorosty, kde sají, a po rozvinutí listů se přesunou na rub listu. Následkem sání je vznik puchýřků a plsti, v níž vlnovníci žijí a množí se.

Jak zničit vlnovník révový: souboj roztočů je další možností ochrany

Už jste někdy vyzkoušeli v boji proti škůdcům použít dravé roztoče? Jejich přirozené nepřátele? Právě u vlnovníku máte tu úžasnou možnost, protože jen díky dravému roztoči zvanému Typhlodromus pyri neboli T pyri se vlnovníka můžete zbavit, a to zcela přirozenou a ekologickou cestou. Dravý roztoč vlnovníky vysává a dále se sami množí, vinici tak dokážou dlouhodobě ochránit. Nemáte-li problém s použitím chemie na své zahradě či vinici, proti vlnovníkům se používají například přípravky Kumulus WG nebo Sulka na bázi síry.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-05-03T09:18:05Z dg43tfdfdgfd