PROFESIONáLNí TIPY, JAK SPRáVNě GRILOVAT RYBY. KůžE MUSí BýT SUCHá A GRIL řáDNě ROZPáLENý, říKá ZDENěK POHLREICH

Sezóna grilovaček odstartovala a Češi stále častěji zkouší na grilu připravovat i něco jiného než jen krkovici, kuře a klobásky. Perfektní jsou například ryby, ať už zvolíte pstruha nebo mořské ryby, jako je pražma, makrela nebo mořský vlk. A stejně skvěle se griluje i losos!

V kulinární show Česko na grilu prozradil Zdeněk Pohlreich postupy, jak správně grilovat ryby a dosáhnout dokonalého výsledku.

Podívejte se na návodné video, kde najdete všechny jeho triky

Než začnete rybu grilovat, ujistěte se, že má zcela suchou kůži. Ostřím nože přejeďte proti šupinám ve směru od ocasu k hlavě. Pokud na ostří zůstane trocha tekutiny, osušte ji ubrouskem. Poté rybu ze všech stran potřete olejem a osolte ji. Případně ji dále dochuťte nebo do břišní dutiny vložte bylinky či plátky citronu.

Gril by měl být pořádně rozpálený, což pomůže tomu, aby se ryba na rošt nepřilepila a při obracení nepotrhala. Stranu ryby, kterou jste na rošt položili jako první, grilujte o pár minut déle než druhou stranu. Ryby zásadně obracejte pouze jednou!

Rybám obecně stačí krátká příprava, z roštu ji sundejte dříve, než začne lístkovat a maso se začne rozpadat. Ryba je propečená, jakmile je maso hezky bílé, není průhledné ani sklovitě lesklé.

Stejným způsobem postupujte i pokud se chystáte grilovat filety, a ne celé ryby. Pro tento případ je vhodná hladká grilovací deska plancha, na které rybí filet snadno obrátíte. Jen ji nezapomeňte před položením ryby potřít olejem a řádně rozpálit.

Zdroj: autorský text

Celé epizody kulinární show Česko na grilu si můžete pustit na prima+

2024-04-16T08:46:37Z dg43tfdfdgfd