PROč PřI KRáJENí CIBULE PLáčE I TEN NEJVěTší DRSňáK? JEJí OBRANNý MECHANISMUS JE FASCINUJíCí

Mnoho lidí odhadlo, že za potoky slz můžou výpary z pokrájené cibule, které oči dráždí. Pravý důvod je ale ještě o maličko složitější – a lidstvo ho navíc zná teprve několik let.

To, jak důkladně může při krájení cibule téct z očí i nosu, si na vlastní kůži vyzkoušel kdekdo. Někdy je to horší, někdy lepší, ale v očích štípe, ať děláme, co děláme. Ale proč se to děje? Na tuhle otázku vědci neuměli správně odpovědět až neuvěřitelně dlouho. Na kloub tomu přišli až na začátku 21. století, a to tuto aromatickou zeleninu znali už prastaří Egypťané a Sumerové.

Zákeřný plyn

Cibule je tak intenzivní a dráždivá proto, že se tím chrání. Cokoli vyrůstajícího pod zemí potřebuje jistý stupeň ochrany proti škůdcům – a cibuloviny obzvlášť, když v nich leží klíč k přežití celé rostliny. Obranný mechanismus cibule spočívá v absorbování značného množství sirných složek půdy, které pak rostlina chytře přemění v plyn.

V momentě, kdy se ji nějaký škůdce či člověk s nožem v ruce pokusí „zavraždit“, se z poškozených buněk uvolní enzymy a další chemikálie, jejichž rozpadem následně unikají různé plyny. Jedním z těchto plynů je i thiopropanal S-oxid, který je za pálení a štípání očí zodpovědný. A jak? Inu, další chemickou reakcí.

Čtěte také: Restaurace nemají důvod zlevňovat, míní Pohlreich. Úroveň gastronomie se ale zlepšila

Dva druhy slz

Tento plyn totiž rychle reaguje s vodou. Proto tolik lidí tvrdí, že pomáhá cibuli loupat pod tekoucí vodou. Jinak si totiž plyn najde vodu v našich očích. Ty máme neustále vlhké kvůli takzvaným bazálním neboli trvalým slzám, které na rozdíl od slz emočních a reflexních produkují slzné kanálky živočichů neustále.

Chemickou reakci plynu se slzami, která nám v očích proběhne, pak samozřejmě detekují rohovky a okamžitě spustí obranný mechanismus: reflexní slzy, které roníme, kdykoli nás v oku něco dráždí. Výsledek? Nad cibulí bulí i ten největší drsňák, protože si zkrátka nemůže pomoct.

Budoucnost možná cibuli odzbrojí

Pokud se kvůli bolestivému slzení krájení cibule raději vyhýbáte, možná se jednou dočkáte speciální, nedráždivé odrůdy. V roce 2002 porozuměli japonští odborníci chemickým procesům v cibuli natolik, že teoreticky pochopili, jak ji „odzbrojit“, aniž by ztratila chuť nebo nutriční hodnotu. Ke skutečnému vypěstování nedráždivé cibule ale ještě zbývá velmi dlouhá cesta.

Zdroj: Nature, Westhoeve Potatoes, ACS Publications, Prirodovedci.cz

Video, které jste mohli minout: Proč máme přestupný rok?

2024-04-16T05:08:26Z dg43tfdfdgfd