PTAčINEC žABINEC DOHáNí ZAHRáDKářE K SLZáM. JAK SE HO SNADNO ZBAVIT A JEšTě SI NA NěM I POCHUTNAT

Žabinec najdete na zahradách i ve volné přírodě v nížinách i na horách. Stačí jen jeden deštík a naše chvilková nepozornost, a celé plochy v zahradě se zazelenají drobnými lístky, které vyrůstají v bohatých polštářích a vykvétají miniaturními bílými květy. S touhle úpornou plevelnatou rostlinkou bojuje každý zahrádkář. Množí se snadno a rychle, stačí jen kousek kořínku a žabinec znovu vyroste a zaplevelí celý záhon.

Snad všichni občas litujeme, že květiny a zelenina v zahradě nevyrůstají stejnou rychlostí, jako plevel. Jedním z nejrychleji se šířících plevelů je určitě ptačinec žabinec. Roste jako poléhavá bylina a daří se mu snad úplně všude. Na záhonech, kolem plotů, na okrajích trávníků, na polích a kolem cest i v zahradě na kompostu. Dokáže obsadit i spáry mezi dlaždicemi na terase nebo pukliny v betonu. Jeho životaschopnost je přímo obdivuhodná, ale zahrádkáři bývají z bujného růstu tohoto plevele právem nešťastní.

Jak poznat ptačinec žabinec

Ptačinec žabinec (Stellaria media) dorůstá do výšky jen asi 5-30 cm a podle toho, kdy se jeho semena dostanou k půdě, vyrůstá jako rostlina jednoletá nebo dvouletá. V délce kvetení nemá snad v přírodě konkurenci. Nejvíc kvete na jaře, ale mladé rostlinky nakvétají téměř po celý rok, i v zimě, kdykoliv se jen na chvilku oteplí. Bílé květy jsou drobné a četné.

Jak zpracovat ptačinec

Sbírat nať a listy žabince můžete po celý rok, ale nejchutnější jsou mladé jarní listy, které výborně obohatí saláty i nádivky. Mají vysoký obsah vitaminů C a E, obsahují třísloviny, hořčiny i saponiny, a dokonce i slušnou porci draslíku a hořčíku. Jsou tedy pro nás organismus velmi zdravé.

Ptačincem nepohrdne slepice ani papoušek

Jeden z lidových názvů ptačince žabince je ptačí salát a přesně tak můžete tuhle hojnou rostlinku i využít. Pokud doma chováte slepice nebo husy, ale i papouška v kleci, můžete jejich jídelníček právě žabincem zpestřit. I pro ně je skvělou zásobárnou vitaminů.

Ptačinec žabinec jako léčivá bylinka

Nejlépe na konci dubna se sbírá nať ptačince žabince, ze které se lisuje šťáva s močopudnými účinky, která i upravuje metabolismus. Šťávu můžete využít i jako obklad při atopickém ekzému nebo revmatických bolestech. A použít ji můžete i při jarním nachlazení, protože účinně rozpouští hleny a mírní rýmu i kašel.

Jak léčivou šťávu z ptačince žabince připravit

Tři vrchovaté hrsti žabince omyjte pod tekoucí vodou, osušte a vložte do mixéru se třemi lžícemi vody. Křehké a jemné rostlinky se snadno rozdrtí. Užívejte jednu čajovou lžičku třikrát denně, po dobu jednoho týdne.

Zdroj: Bylinky našich babiček (P. Nardo, Cpress); https://www.kytkykjidlu.cz/herbar-jedlych-rostlin/ptacinec-mensi-zvany-zabinec-stellaria-media/

Související články

2024-05-01T17:26:36Z dg43tfdfdgfd