PéčE O PNOUCí ROSTLINY: POHNOJIT, ZALíT, ZASTřIHNOUT

Popínavé rostliny patří mezi oblíbenou zahradní dekoraci. I když pěstování není vyloženě složité, tak potřebuje jistou péči. Na co nezapomenout? A jak je to se střihem?

Popínavé rostliny zkrášlí exteriér. Dokáží oživit pergolu, altán, jakožto i skrýt nevzhledná místa. Popínavých rostlin je pestrá škála. Pro samopnoucí rostliny je typické, že se k opoře přichycují vzdušnými kořeny. Naopak proti tomu popínavé rostliny omotávají své stonky či řapíky listů okolo opory, která pomáhá rostlinám i v růstu.

Jednoduchá základní péče

Pro úspěšné pěstování a užití si záplavy pestrobarevných květů nestačí pouze pořízení kvalitních sazenic, ale také volba optimálního místa. Stejný význam má rovněž i pravidelná údržba a péče o vysazené rostliny. Základem zdárného růstu a kvetení je pravidelná zálivka, zejména v počátku, kdy není rostlina ještě plně zakořeněná. Vydatná zálivka je nezbytná v době sucha. V případě zalévání popínavých rostlin platí, že je lepší zalévat vydatně jednou týdně než jen po troškách denně. Vedle zálivky je třeba popínavé rostliny hnojit.

Nezbytná výživa rostlin

Zde je vhodné se poradit s odborníkem, pokud si nejste jistí. Jde o to, že každá popínavá rostlina potřebuje jiné hnojivo. Koncem července, nejdéle na začátku srpna, je možné přihnojení zopakovat. Nastýlání posečenou trávou během roku sníží odpařování vody a potlačí i růst plevele. Rašelinou můžete mulčovat hortenzii, která miluje kyselejší půdu a lépe v ní pokvete.

Foto: Pixabay

Bez pravidelného střihu nemusí rostliny kvést

Co se týče střihu, tak záleží na konkrétním druhu. Každopádně bez pravidelného střihu nemusí rostliny kvést. Zastřihování je tak nezbytné. Například vistárie potřebuje po výsadbě letní řez postranních výhonů na 4 očka a zimní zkrácení hlavního výhonu. V následujících letech se zkracují krátké výhony vyvázaných postranních větví na 4 očka.

Velkokvěté a další plaménky kvetoucí na konci léta je třeba seříznout cca 30 cm nad zemí na jaře před rašením, nebo pak před zimou. Ostatní plaménky a velkokvěté druhy zjara nepotřebují radikální řez, ale je třeba odstranit suché a slabé výhony. Popínavé rostliny samopnoucí nevyžadují radikální řez. Zde je třeba dbát na usměrnění růstu. V prvních letech po výsadbě zkrácením výhonů se podpoří rozvětvení.

Zdroj: zahradnickakucharka.cz, abecedazahrady.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Péče o pnoucí rostliny: Pohnojit, zalít, zastřihnout first appeared on Naše zahrada.

2024-05-22T11:39:12Z dg43tfdfdgfd