PěSTUJTE OMAMNě VONíCí šEříK: JAK HO SPRáVNě OSTříHAT, ABYSTE DOSáHLI NáDHERNýCH KVěTů, Z KTERýCH SI PřIPRAVíTE SIRUP PROTI STRESU

Stačí jen jediné nadechnutí a každý hned neomylně pozná, že nastalo období rozkvetlých šeříků. Rozkvétají úplně všude. V městských i zámeckých parcích, ve venkovských zahradách a ty plané i podél silnic a polních cest. Květy šeříku však kromě krásy a vůně disponují i léčivými účinky.

Šeřík se pěstuje ve Střední Evropě jako okrasná dřevina už od dob novověku, kdy podle dobových pramenů dovezl Ogier Ghislain de Busbecq, císařský velvyslanec, šeříkový keř z Konstantinopole do Vídně. Bylo to roku 1656. Vzhledem k tomu, že se zde šeříku velmi dobře dařilo, časem si nalezl cestu nejen do našich zahrad, ale zplaněl i v naší přírodě.

Šeřík obecný (Syringa vulgaris)

Tento oblíbený dekorativní keř, původem z jihovýchodní Asie a Evropy, patří mezi nenáročné dřeviny, které výborně zvládají zimní teploty hluboko pod bodem mrazu a netrpí téměř žádnými chorobami, ani je nenapadají škůdci. Šeříky dokonce nejsou náročné ani na kvalitu půdy, vystačí si s běžnou zahradní zeminou s neutrálním pH. Nemají dokonce ani vysoké požadavky na zálivku, i když nejlépe jim vyhovuje mírně vlhká, nepřemokřená půda.

Kdy a jak se stříhá šeřík

Šeříky zvládají řez, a to i hluboký, velmi dobře. Vzhledem k tomu, že keře vykvétají na jednoletých a dvouletých výhonech, je vhodné starší výhony průběžně odstraňovat a tím podporovat růst výhonů nových. Řez provádíme nejčastěji ihned po odkvětu, ale udržovací řez můžeme provádět prakticky kdykoliv. Při radikálním zmlazovacím řezu můžeme větve odřezávat dokonce 20 cm nad zemí a šeříku to nijak neuškodí.

Magické i léčivé květy šeříku

V dávných dobách byl šeřík často považován za magickou rostlinu a kvetoucími větvemi se vyháněli z domu zlí duchové.

Květy šeříku jsou však známé i svými léčivými účinky. V lidovém léčitelství se využívají pro přípravu čaje pro uklidnění nervů, mírnění bolestí hlavy, následků stresu a vyčerpání, ale čaj je účinný i proti bolesti krku.

Připravte si antistresový sirup z květů šeříku

Šeříkový sirup můžete užívat na přípravu limonády s antistresovými účinky. Jednu lžíci sirupu rozmíchejte ve sklenici vody nebo sodovky. Nápoj můžete dozdobit lístky máty peprné nebo meduňky.

  • 4-6 květenství šeříku
  • 1 l převařené vody
  • 1 granátové jablko
  • 250 g pískového cukru
  • ½ lžičky kyseliny citronové

Květy šeříku natrhejte v čistém prostředí, aby nebylo nutné květy oplachovat vodou. Tím byste přišli o část pylu a vůni. Otrhané květy šeříku vložte do hrnce, přidejte vymačkanou šťávu z granátového jablka a kyselinu citronovou. Vše zalijte převařenou, vychladlou vodou, překryjte pokličkou a nechte v chladu a tmě do druhého dne macerovat.

Druhý den macerát přeceďte přes pláténko, přidejte polovinu cukru a pomalu začněte zahřívat. Na začátku varu přidejte druhou polovinu cukru a za stálého míchání zredukujte tekutinu, aby sirup získal svou typickou, hustou konzistenci.

Zdroj: www.rostlinky.cz

Související články

2024-04-16T03:54:47Z dg43tfdfdgfd