PřEKVAPIVá FAKTA O EIFFELOVě VěžI: PůVODNě MěLA BýT VE ŠPANěLSKU A JE "VDANá" ZA AMERIčANKU MILUJíCí NEžIVé VěCI

Letos je to přesně 135 let od vzniku světově proslulé dominanty Francie, architektonického zázraku a ikony, která reprezentuje město lásky a světel. Věděli jste ale, že Eiffelova věž byla původně určena pro jinou zemi? A jaké překvapení si v souvislosti s touto stavbou připravil pro Francouze Adolf Hitler?

Eiffelova věž byla do roku 1930 nejvyšší stavbou světa (300,65 metrů). Pak ji porazil Chrysler Building. Dnes měří, včetně antény, 330 metrů. Má tři podlaží a na její konstrukci byly použity železo a ocel.

Šílený parašutista Franz Reichelt: Chtěl vymyslet padák pro piloty, při osudném skoku z Eiffelovy věže zemřel

Měla být jinde

Eiffelova věž byla původně určená pro Barcelonu, ale Španělsko projekt odmítlo. V současnosti toho musí litovat. Tato historická památka má nyní hodnotu 400 miliard eur. To je šestkrát více než Koloseum v Římě (91 miliard) nebo londýnský Tower, jenž je naceněný na 70 miliard eur.

Pokud by ale vše probíhalo podle plánu, ani Francouzi by se dnes z této dominanty neradovali. Eiffelovka byla postavena v rámci pařížské výstavy. Měla zůstat pouze 20 let a poté se přesunout na jiné místo. Naštěstí si designéři uvědomili, jak krásně se na tomto místě vyjímá, nechali ji tam napořád.

Objektofilie, aneb když se člověk zamiluje do lustru či Eiffelovky

Hitlerovo překvapení

Když Adolf Hitler navštívil během druhé světové války Eiffelovu věž, přeřízl někdo lana od výtahu. Jediná cesta nahoru tak vedla po schodech. Francouzi tím vyjádřili svou nelibost vůči nacismu. Navíc si mysleli, že bude příliš líný na to, aby je všechny vyšel. Překvapil. Zvládl se dostat až na vrchol.

Na vrchol se musí dostat také natěrači. Barva na věži se udržuje každý rok, aby vypadala pořád jako nová. A mimochodem, kdybyste zvážili všechnu použitou barvu na Eiffelovce, zjistili byste, že její váha odpovídá hmotnosti deseti slonů.

Tajemné pařížské katakomby: Kdysi místo odpočinku milionů mrtvých, dnes se v nich pořádají ilegální večírky

Pro štěstí

Během bitvy na Marně, což byla zahajovací fáze první světové války, byly v roce 1914 z Eiffelovy věže vyslány signály, jenž měly francouzské jednotky nasměřovat do přední linie. Nebyla to však jen taktika, jak dostat vojáky do pohybu, ale také symbolické popřání štěstí v blížícím se konfliktu.

Na další zajímavosti o Eiffelově věži se podívejte do naší galerie.

Pařížský syndrom: Velký šok, který z vás prý může dočasně udělat Ludvíka XIV.

Zdroje informací:Wikipedia.org: Eiffel TowerTalkinfrench.com: Weird Facts About the Eiffel Tower

Související články

2024-05-06T14:30:28Z dg43tfdfdgfd