PřICHáZí KVěTINOVý úPLNěK. MůžE PřINéST NOVé PříLEžITOSTI, ALE I PRUDKé EMOCE

Pátý úplněk letošního roku už je za dveřmi. Říká se mu květinový a podle astrologů může ovlivnit náš život až do konce roku. Lidé by prý měli přehodnotit své dlouhodobé plány, případně načerpat nové síly do jejich pokračování. Důležité však je zvládat vlastní emoce a nenechat se unést nebo vyprovokovat k nepředloženým činům. V roce 2024 nastane 23. května v 15:53.

CO SE V ČLÁNKU DOČTETE:

  • Proč má pátý úplněk název květinový
  • VIDEO: Květinový úplněk u Brna
  • Kdy nastane letošní květinový úplněk
  • Co slibuje a čím hrozí květinový úplněk
  • Jak se za úplňku spojit s přírodou
  • Co vnese harmonii mezi člověka a květinový úplněk

Pod vlivem úplňku

Úplněk nastává v okamžiku, kdy se Země nachází mezi Sluncem a Měsícem. To znamená, že je Měsíc na opačné straně Země než Slunce. Při úplňku je celá viditelná strana Měsíce osvětlena Sluncem.

Tento úkaz sledovali lidé odpradávna a všímali si, jak kulatý Měsíc zářící na noční obloze může ovlivňovat jejich spánek, náladu i zdravotní stav.

„Měsíční fáze ovlivňují nespavost, objevují se bolesti hlavy i kloubů. Zvláštní energii spojenou s Měsícem v úplňku mohou vnímaví lidé pociťovat už tři dny před úplňkem a také po něm,“ uvádí Deník. Úplněk byl navíc považován za období, kdy se dařilo spiritualitě a různým magickým rituálům.

Měsíční fáze sledovali i původní obyvatelé Severní Ameriky a jednotlivé úplňky pojmenovávali podle toho, se právě dělo v přírodě s rostlinami nebo se zvířaty. A tak například v lednu vyhlíželi vlčí úplněk, v únoru sněžný, v červnu jahodový a v prosinci studený. Květnový úplněk dostal název květinový, protože právě v této době je příroda doslova posetá květy.

Američtí indiáni netušili, že jejich poetické označení pro úplňky se lidem tak zalíbí, že je vezmou za své a že se postupně rozšíří do celého světa.

VIDEO: Květinový úplněk u Brna

Květinový úplněk zahájí období světlejších nocí

Kdy nastane letošní květinový úplněk? „Měsíc bude v úplňku ve čtvrtek 23. května v 15:53 SELČ,“ uvedl astronom Martin Gembec na serveru České astronomické společnosti. Měsíc ve fázi kolem úplňku na noční obloze silně září a vlastně tím začíná období světlejších nocí, protože se blíží slunovrat.

Nové příležitosti i prudké emoce

Z astrologického hlediska nastane letošní květinový úplněk ve Střelci, tedy v devátém astrologickém znamení. Střelec je znamení zvědavosti, dobrodružství a optimismu, nabádá k otevírání nových možností i hledání pravdy.

Střelec přináší energii expanze, inspirace a hledání pravdy. Je to čas, abychom se osvobodili od omezujících myšlenek a otevřeli se novým možnostem a perspektivám.

„Vzhledem k filozofické a dobrodružné povaze Střelce je letošní květinový měsíc vynikajícím obdobím k přehodnocení a opětovnému zápalu pro vaše dlouhodobé cíle, cestovní plány a osobní přesvědčení,“ píše lifestylový portál Popsugar.

Podle něj můžete v období letošního květnového úplňku zažít silný pocit optimismu a ochotu riskovat nebo přijímat nové příležitosti. „Tato posilující energie vám může pomoci překonat nejistotu i minulé nezdary, které by mohly ztlumit vaši energii,“ podotýká Popsugar.

Někteří astrologové však varují před prudkými a nekontrolovatelnými emocemi, které přináší Měsíc ve Střelci a Slunce v Blížencích. Ve spojení ohnivého a vzdušného znamení hrozí unáhlenost, vztek, nepromyšlená rozhodnutí či úsilí o rychlá řešení problémů. Lidé, kteří těmto hnutím mysli podlehnou, mohou za své neuvážené chování v budoucnosti zaplatit.

„Použijte tento úplněk k tomu, abyste se uzdravili zevnitř a začněte s projekty, které tomuto procesu pomohou,“ radí astroložka a spisovatelka Preeti Kulkarniová na webu Lifestyle Asia.

  • Buďte otevření přijímání nových výzev a nových životních situací.
  • Neřešte negativní zážitky z minulosti a nenechte, aby vás obtěžovaly v přítomnosti.
  • Nebojte se analyzovat a řešit problémy ve svém osobním životě.
  • Upřednostňujte péči o sebe a zkuste si psát deník, meditovat nebo si najít koníček, který vás uklidní.

Úplňky v roce 2024:

Využijte úplněk a spojte se s přírodou

Květinový úplněk můžeme využít k většímu spojení s přírodou, které nás uklidní a naplní radostí. „Oslava Měsíce v úplňku může být radostným a smysluplným zážitkem, zvláště když jsou aktivity v souladu s tématy růstu, obnovy a hojnosti,“ vysvětluje web The Local Mystic,  který se věnuje mystice a rituálům a přináší i návod, jak nejlépe oslavit květinový úplněk.

  • Měsíční procházka. Vydejte se na klidnou procházku zahradou nebo přírodou během večera, kdy je Měsíc v úplňku. Pozorujte rozkvetlé květiny, poslouchejte zvuky přírody a spojte se s energií měsíce.
  • Sbírejte čerstvé květiny, važte kytice, pleťte věnce nebo vytvářejte herbáře. Vyzdobte jimi svůj domov.
  • Meditace za úplňku. Vyhraďte si čas na meditaci nebo osobní reflexi ve světle úplňku. Zaměřte se na záměry související s růstem, obnovou a hojností a představujte si, jak se vaše cíle naplňují.
  • Naplánujte piknik za měsíčního svitu. Vezměte sezonní ovoce, saláty s jedlými květy a bylinkové čaje, vychutnejte si výživné jídlo v přírodě a těšte se z měsíční záře.
  • Rituál s ohněm. „Rozdělejte na zahradě nebo na bezpečném místě oheň, zapište si své nejdůležitější plány a záměry na kousky papíru, a pak je spalte v ohni jako symbolické uvolnění a projev vašich tužeb,“ píše The Local Mystic.
  • Rituál sázení. Zasaďte semínka nebo sazenice jako symbolické gesto nových začátků a růstu. Pečujte o tyto rostliny po celou sezonu, jako byste se starali o své plány.
  • Meditace za úplňku. Vyhraďte si čas na meditaci nebo osobní reflexi pod světlem Měsíce v úplňku. Zaměřte se na záměry související s růstem, obnovou a hojností a vizualizujte si, jak se vaše cíle naplňují.
  • Měsíční jóga nebo tanec. Cvičte jógu nebo tancujte venku v záři úplňku.
  • Běžte se vykoupat nebo si zaplavat za svitu luny. Relaxujte a vstřebávejte lunární energii, abyste se dobili a omladili.

„Tyto aktivity mohou zlepšit vaše spojení s přírodou, podpořit všímavost a vyvolat pocit oslavy a vděčnosti,“ vysvětluje The Local Mystic.

Co vás sblíží s Květinovým úplňkem? K oslavě květnového úplňku a ke spojení s ním vám pomohou předměty a oděvy v růžové, zelené a bílé barvě, které symbolizují harmonii, obnovu a duchovní probuzení. Z krystalů se k němu hodí růženín, zelený avanturín či měsíční kámen a z bylin levandule pro jasnou mysl, rozmarýn pro duchovní růst a jasmín pro povznesení ducha i podporu lásky a smyslnosti.

2024-05-22T14:44:15Z dg43tfdfdgfd