RAJčATA A KUKUřICE MAJí SPOLEčNéHO NEPříTELE. PROTO JE VE VZáJEMNé BLíZKOSTI NEVYSAZUJTE

Rostliny, které vysadíte poblíž rajčat, mohou ovlivnit zdraví obou rostlin. Rajčata si například rozumí s měsíčkem lékařským nebo bazalkou, které jim mohou dodat lepší chuť a odradit některé škůdce. Naopak nevhodní sousedé jim mohou dost zavařit. Mohou je obírat o světlo, přitahovat společné škůdce nebo jim ubírat potřebné živiny a zvyšovat pravděpodobnost určitých chorob. Proto se vyplatí vědět, co vedle rajčat nevysazovat.

Zelí a rajčata se nenávidí

V blízkosti záhonu rajčat byste rozhodně neměli pěstovat zelí či jinou zeleninu z čeledi brukvovitých. Jedná se snad o největší nepřátele v rostlinné říši. Zelí potřebují velké množství živin po celou vegetační sezónu a brání tak rajčatům v růstu. I rajčata totiž potřebují hodně živin – ale ve srovnání se zelím si je neberou tak agresivně. Takže zelí si z půdy vytáhne maximum, na rajčata zbude jen málo.

Kukuřice přitahuje nepříjemného škůdce

Zavíječ kukuřičný je malý škůdce, kterého můžete najít v kláskách kukuřice. Jeho larvy dokážou zkonzumovat velké množství vaší kukuřičné úrody. Bohužel neholdují pouze kláskům. Mohou se pustit též do rajčat, když rostou v blízkosti kukuřice. To pak tito červi dokážou spořádat celý vnitřek rajčete a ten je pak nepoživatelný. Je těžké se jich zbavit právě proto, že se nachází hluboko uvnitř plodu.

Rajčata a fenykl nejsou kamarádi

Fenykl obecně patří mezi špatné společníky, a to nehovoříme pouze o rajčatech. Pokud jej chcete vysadit, měli byste si předem ověřit, vedle jakých rostlin jej můžete pěstovat bez problémů. Spousta zahradníků jej proto často vysazuje osamoceně. Kořeny fenyklu by totiž měly do půdy uvolňovat chemikálii, která brání jeho sousedům v růstu – včetně rajčat.

Rajčata a kopr mají komplikovaný vztah

Tak v tomto případě nejde vyloženě o nepřátele. Některé zdroje dokonce uvádí kopr za vhodného společníka pro rajčata. To ale platí pouze v raných fázích růstu kopru (zlepšuje růst rajčata a odpuzuje některé škůdce). Jakmile ale kopr dozraje, začne rajčatům přinášet více škody, než užitku. Podle některých brání rajčatům v růstu. Vhodným řešením je tak vysadit kopr v blízkosti rajčat, ale ještě předtím, než dozraje, jej odstranit (a spotřebovat).

Lilek může do zahrady pozvat plísně

Rajčata i lilek jsou rostliny, které jsou náchylné k plísňovým a houbovým chorobám. Pokud jeden tuto chorobu chytne, bude se velmi rychle množit též na sousední rostliny – tudíž z rajčata na lilek a z lilku na rajčata. Zakročit je náročné. Stejný problém můžete řešit též v případě, že vedle rajčat vysadíte brambory.

Ořešák je alelopatickou rostlinou

Alelopatie je proces, při kterém rostlina uvolňuje do půdy chemikálie, které ovlivňují růst okolních rostlin. Zejména rajčatům brání v růstu. Navíc je může zastínit více, než byste chtěli.

Zdroje info:

https://www.tomatobible.com/worst-tomato-companions/

https://www.southernliving.com/tomato-companion-plants-6527207

Foto: Unsplash.com

The post Rajčata a kukuřice mají společného nepřítele. Proto je ve vzájemné blízkosti nevysazujte first appeared on Naše zahrada.

2024-04-15T08:37:47Z dg43tfdfdgfd