RESTAURACE TRITON UVEDE MENU Z TITANIKU: KDYž JSME SE PODíVALI, CO TEN POSLEDNí VEčER LIDé JEDLI, MěLI JSME JASNO, říKá KAREL DOUBEK

Cesta historií hotelu Adria začíná v roce 1911, kdy dům U Modré boty z 16. století na Václavském náměstí zakoupil hoteliér Emil Ročák. Dům kompletně přestavěl na hotelový komplex s restaurací a v suterénu vznikl sál s krápníkovou výzdobou a pódiem, který sloužil jako kabaret. Později dům získal František Tichý, zakladatel a předseda české kinematografie. 

V Adrii se rodily legendy

Ve 20. letech minulého století se v krápníkové jeskyni zrodilo divadlo Revoluční scéna, kde se na malém pódiu střídaly československé i zahraniční hvězdy. Nejvýznamnější období tohoto prostoru začalo v roce 1925, kdy mezi krápníky otevřel divadlo Vlasta Burian.

Setkávaly se zde osobnosti jako Jaroslav Marvan, Jindřích Plachta, E.E. Kisch, Saša Rašilov nebo Hugo Haas. Divadlo Vlasty Buriana bylo v hotelu tři roky, než se scéna přesunula do většího prostoru Švandova divadla na Smíchově.

Vlasta Burian měl tehdy osobního kuchaře - jednoho z nejlepších v Praze – Jaromíra Trejbala. Na stálém jídelním lísku máme hercovo oblíbené jídlo zařazeno,‘  říká ředitel hotelu Karel Doubek. 

Prázdno v suterénu ale dlouho nezůstalo, divadelní prostory se rozhodl využít Jiří Voskovec s Janem Werichem. V jejich Osvobozenému divadlu v krápníkové jeskyni měly tehdy premiéru například hry Král Ubu nebo Smoking Revue. 

V roce 1940 získal hotel památkovou ochranu, za socialismu v se v prostorách nacházel provoz družstva Mechanika a suterénní prostory v 70. letech sloužily vysokoškolskému klubu Adria.

Po revoluci získali v restituci Hotel Adria zpět původní majitelé. Dnes v suterénu najdete zážitkovou restauraci Triton. Šéfkuchařem je Tomáš Kohút, který menu mění podle sezóny. Letos do něj nechal promluvit i umělou inteligenci

Nemám rád stereotypy a ustálené cesty. Volím vždy tu nevyšlapanou stezku,“  vysvětluje s vášní šéfkuchař podniku Tomáš Kohút, jehož srdce bije pro technologie a inovace. „Vytvořit jídlo, jehož základ stojí na umělé inteligenci, to bylo jen otázkou času,“ vzpomíná s úsměvem na uplynulé měsíce, kdy začal  s AI spolupracovat. Po mnoha hodinách konzultací pak v kuchyni vykouzlil pokrm, který teď můžete ochutnat.

Jde o steak s pečenou červenou řepou a omáčkou z karamelizovaného křenu. Součástí jarního menu jsou i pokrmy, do kterých už si Tomáš Kohút od AI nechal mluvit jen trochu, především se soustředil na sezónní suroviny.

Pozvánka na Titanic

Od 9.4. 2024 můžete v Tritonu přijít ochutnat menu, které se servírovalo poslední večer na Titaniku. ‚Chtěli jsme do nabídky zařadit něco originálního. Titanic bude mít výročí potopení 14. dubna a když jsme se podívali na to, co lidé ten osudný večer jedli, měl Tomáš jasno,‘ říká ředitel hotelu Karel Doubek.

Zdroje: web restaurace Triton a hotelu Adria, Karel Doubek

2024-03-29T09:23:35Z dg43tfdfdgfd