SAZENICE STROMů: PřI VýBěRU VěNUJTE POZORNOST MALIčKOSTEM

Stromy jsou přirozenou součástí naší přírody. Milujeme je i na svých zahradách, protože poskytují stín, příjemnou vláhu a někdy také plody. Mohou být okrasné nebo třeba ovocné – každý strom má jinou funkci a účel. Než se pro nějaký rozhodnete, popřemýšlejte nejenom nad tím, za jakým účelem jej chcete pěstovat (dekorace, sběr plodů, stín), ale také jak často se mu můžete věnovat. Některé stromy si vystačí s minimální péčí, na jiné je třeba myslet mnohem častěji.

Výběr sazenice stromů

Pokud milujete ovoce, ale nestihnete jej každoročně zpracovat například do marmelád nebo tyto marmelády nestíháte sníst, pak pro vás mohou být vhodnější zakrslejší druhy stromů, než jsou klasické odrůdy. Ovocné stromy mohou nabídnout hned několik výhod: chutné plody a krásný pohled na ně – a to nejenom, když kvetou. Jestliže po plodech netoužíte, můžete zvolit okrasné dřeviny. I jich je spousta na výběr.

Velikost stromu a velikost zahrady

Při výběru stromu hledejte také údaj, jaké velikosti může vyrůst a kolik prostoru bude potřebovat. Je možné, že máte příliš malou zahradu na vámi zvolený strom. Nebo jeden strom by se na zahradu vlezl, aby plodil, bude ale zapotřebí stromů dvou. I tyto faktory jsou při výběru velmi důležité. Stromy potřebují dostatek prostoru. Myslet je třeba i na bezpečnost – padající strom umí způsobit velké škody.

Sazenice vybírejte podle kořenů

Sazenice stromů si můžete zakoupit obvykle ve třech variantách. Stromky s holými kořeny jsou nejlevnější, ale jejich kvalita nemusí být valná. Navíc ji snižujete při přepravě, protože je velmi jednoduché obnažené kořeny mechanicky poškodí. Kořeny rychle vysychají a tím může dojít k poškození vašeho stromku velmi rychle. Druhou variantou je stromek s kořenovým balem. Jedná se v podstatě o to, že kořeny jsou s trochou zeminy zabaleny do fólie. Tím se snižuje pravděpodobnost mechanického poškození i ztráty vlhkosti. Poslední možností jsou stromky v květináčích.

Stromy v květináčích jsou nejlepší možností

Stromy, které se dají zakoupit v květináčích, jsou obvykle nejdražší možností. Ale tou nejlepší. Nádoby ochrání kořeny stromů nejlépe a snesou i přepravu, která nemusí být příliš šetrná. Nádoba je obvykle o několik litrů větší, než je objem samotného kořenového balu. Problém může nastat s hmotností takového stromu, která může být opravdu velká.

Roubované sazenice

Pokud se rozhodujete, zda si koupit sazenice roubované na kmen či nikoli, je třeba znát jejich výhody a nevýhody. Jedná se o to, že odebereme řízek hlavní rostliny a naroubujeme ji na podnož – čili na kmen jiného druhu. Výhodou je to, že roubování zajišťuje větší odolnost vůči mrazu a chorobám. Stromy jsou menší, což usnadňuje sběr plodů a snižuje nároky na prostor. Rouby nepřebírají vlastnosti podnože (vlastnosti plodů a vzhled stromu je stejný jako u hlavní rostliny).

Zdroje info:

https://fajnyogrod.pl/porady/sadzonki-drzew-krok-po-kroku-ceny-opinie-rzeczy-na-ktore-warto-zwrocic-uwage/

https://www.zcstrakovo.cz/vysadba-ovocnych-stromu/

Foto: Pixabay

The post Sazenice stromů: při výběru věnujte pozornost maličkostem first appeared on Naše zahrada.

2024-03-29T09:40:51Z dg43tfdfdgfd