SEDLáCKé BRAMBORY: ŠťAVNATOST A VůNI DODá BůčEK, CHUť SPECIáLNě UPRAVENé ZELí. NA SNADNé JíDLO STAčí JEN PáR INGREDIENCí

Sedlácké brambory je skvělé si připravit, když zatoužíte po jednoduchém, šťavnatém a rychlém jídle. Jako oběd příjemně zasytí. Kysané zelí, bůček a uzenina se v báječně chuťově doplňují.

Jídla z brambor

Jídla z brambor bývají poměrně vděčná, většina z nich je jednoduchých a rychlých. Stejně jako dnešní recept na sedlácké brambory. Na toto jídlo stačí jen pár ingrediencí. Přesně takové, které si spojíte s pojmem "sedlácké brambory". 

Můžeme znát farmářské brambory. To jsou vlastně oloupané uvařené brambory, které nakrájené na kolečka smažíme na rozpáleném oleji. Pak se osolí a posypou kořením na americké brambory, které obsahuje mj. granulovaný česnek a cibuli, sladkou papriku, kmín, petrželové listy, koriandr, pepř, hořčici, tymián a muškátový ořech. Vše se smaží s nakrájenou slaninou dozlatova.

Jak na perfektní zapečené brambory, aby byly uvnitř šťavnaté a zvenku křupavé? Vláčnost zajistí smetana, o křupavost se postará sýr

Ingredience na sedlácké brambory

Tento pokrm se trochu liší. Kromě brambor do něj patří pořádná dávka kysaného zelí a k tomu se hodí uzený bůček nebo anglická slanina, kvalitní klobásky, cibule a něco na dochucení. Dobře poslouží základní koření pepř, kmín a také sůl. Když jídlo na talíři doplníme bylinkami (majoránka, libeček, pažitka, petrželka), bude navíc krásně barevné. 

Kysané zelí

Recept na sedlácké brambory

Na sedlácké brambory si připravte: 500 g brambor, 500 g kysaného zelí, 2 klobásy, 150 g uzeného bůčku (nebo anglické slaniny), 1 cibuli, sůl, mletý pepř, kmín, cukr a sádlo podle potřeby.

Jak na to? Cibuli oloupejte, nakrájejte ji nadrobno, slaninu a klobásu nakrájejte na kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte je na kousky. Dejte je do hrnce s vodou a se solí a kmínem je uvařte do měkka. Na pánvičce rozehřejte trochu sádla a cibulku na něm opečte dozlatova. Zelí nakrájejte, přidejte k cibuli a mírně podlijte vodou. Duste doměkka. Hotové lehce doslaďte.

Slaninu nebo bůček s klobásou opečte dokřupava. Brambory sceďte a přidejte je k bůčku. Chvíli společně dopékejte. Nakonec přisypte kysané zelí a společně prohřejte. Dochuťte pepřem, případně solí a můžete podávat. 

Náš tip: Připravte si sedlácké brambory podle tohoto videoreceptu: 

Přečtěte si také:

2024-03-18T10:01:03Z dg43tfdfdgfd