SIRUP Z KVěTů čERNéHO BEZU ZVLáDNETE PřIPRAVIT BEZ CHEMIE. CITRONY DODAJí SVěžEST A PROTI PLíSNI POMůžE JEDNA INGREDIENCE

Máte rádi vůni kvetoucího černého bezu? Škoda jen, že si této nádhery v podobě malých bílých kvítků můžeme užívat jen tak krátce. A co si tedy aspoň kousek z ní uchovat v podobě sirupu? Voní stejně omamně jako samotné kvítky a v zimě vám připomene prosluněné jarní dny. 

Voňavý keř s bílými kvítky

Bez je jednou z nejoblíbenějších a nejvoňavějších rostlin, jejíchž květů si na jaře užíváme. Naši předkové si černého bezu vážili pro jeho léčivé schopnosti a využívali nejen jeho květy, ale i listy a na podzim pak temně zbarvené plody. V současnosti říkáme černému bezu často bezinky, v minulosti ale měl mnoho jiných názvů, například kozička, kozinka nebo smradinka.

Jak na výbornou domácí bezovou limonádu: „Šampáňo“ z květů vyrobíme snadno a za pár korun, s citronem skvěle osvěží

Kde a kdy sbírat bez a do čeho?

Bez kvete obvykle od poloviny května do července v závislosti na místě, doba květu je však jen 3 týdny, takže je třeba si pospíšit. Sbírat by se navíc měly jen květy čerstvě rozvité, rozhodně ne nahnědlé. Na bezinky vyrazte za slunečného dne, pokud možno ne po dešti, a sbírejte je nejlépe do košíčku nebo do nějakého plátěného sáčku. V igelitové tašce by se totiž mohly zapařit.

Na sběr pak raději vyrazte s nůžkami, bez se vám tak bude lépe trhat. Natrhaný bez se často doporučuje opláchnout, pokud jste jej ale sbírali na nějakém čistém místě daleko od civilizace, není to nutné. Opláchnutím byste totiž z kvítků odplavili část pylu, a tím pádem i aromatické látky

S vůní bylinek: Připravte si osvěžující limonádu z vlastnoručně vyrobeného sirupu

Nejlepší sirup na limonádu

Černý bez má spoustu možností využití, nejčastěji se z něj ale dělá právě aromatický sirup, který voní stejně tak krásně jako samotné květy. V minulosti se používal hlavně k léčbě nachlazení, dnes je sirup základem limonád a dalších drinků, např. slavného koktejlu s proseccem s názvem Hugo. Použít jej však můžete i k ovonění různých moučníků, třeba koláčů a bábovek, nebo i kaší. 

Domácí barmanská škola: Namíchejte si mátové Mojito, bezový koktejl Hugo nebo slavný Cuba Libre!

Jak se dělá bezová šťáva?

Bezový sirup se dá udělat mnoha způsoby. Důležité je ale vždy nejprve nechat kvítky máčet pár hodin ve vodě společně s citrony, ideálně až 24 hodin, aby se do ní uvolnilo bezové aroma. Bezový sirup pak lze připravovat zastudena jen tak, že se v ovoněné vodě rozpustí cukr. Chcete-li zabránit tomu, aby se vám začal rychle kazit, je lepší jej krátce povařit, a to jen do rozpuštění cukru. Přidat můžete i trochu kyseliny citronové, která funguje jako vynikající konzervant. Společně s citrony tak má sirup příjemně svěží chuť.

7 receptů na zpracování květů černého bezu: Skvělé jsou moučníky, placičky i sirupy

Recept na náš ověřený bezový sirup

Připravit bezový sirup je u nás v redakci už taková každoroční tradice. Letos jsme ho pro jistotu udělali o trochu víc než obvykle a raději zvolili variantu povařenou, aby nám sirup déle vydržel. I když většinou jej stejně vypijeme hodně rychle. A podle jakého receptu jsme tedy postupovali? 

Budete potřebovat: cca 30 květů černého bezu, 2 citrony v bio kvalitě, 20 g kyseliny citronové, 2 l vody a 2 kg cukru (můžete použít i třtinový, ale sirup pak bude trochu tmavší).

  1. Bezové květy oklepejte, případně trochu opláchněte a nechte okapat. Z květů pak odstřihněte tvrdá žebra a květy dejte do hrnce nebo jiné velké nádoby. Převařte vodu a nechte ji úplně vychladnout. Pak ve vodě rozpusťte kyselinu citronovou. 
  2. Citron omyjte a nakrájejte na kolečka. Ty pak rozložte na bez a vše zalijte připravenou vodou. Nechte louhovat 12-24 hodin. Pak nálev přeceďte přes plátýnko a citron do něj pořádně vymačkejte. Přilijte vše do velkého hrnce, přisypejte cukr a krátce povařte, dokud se cukr nerozpustí. 
  3. Připravte si dobře vymyté a horkou vodou vysterilované láhve, nalijte do nich ještě horký sirup a zavíčkujte nebo uzavřete. 

Naše zkušenosti: 

  • Protože nám bylo jasné, že nám sirup moc dlouho nevydrží, láhve jsme rovnou uložili do chladu. Chcete-li ještě víc prodloužit trvanlivost sirupu, můžete jej zavařit v hrnci s vodou při teplotě 85 °C asi 20 minut
  • Pro jistotu jsme ale ještě do každé láhve nalili trochu slivovice, aby se nám na sirupu nezačaly tvořit plísně. 
  • Hotovou limonádu rádi vylepšujeme mátou nebo meduňkou. Bezový sirup s oblibou používáme i do různých drinků. Kromě kombinace s proseccem v koktejlu Hugo se výborně páruje i s ginem. Bezový sirup třeba výborně oživí obyčejný gin s tonikem

Na fotografie z přípravy bezinkového sirupu se můžete podívat v naší fotogalerii:

Náš tip: Bezovou šťávu můžete připravit i podle našeho video receptu

Přečtěte si také:

2024-05-22T06:10:26Z dg43tfdfdgfd