SLOVNíčEK KYBERMLáDEžE: ODBORNíK PřEHLEDNě VYSVěTLUJE, CO JE FIčURA, BóňO NEBO HáPKA

Hravý, inovativní a pro rodiče často nepochopitelný. Přesně takový je slovníček nastupující generace Z. Víte například, co znamenají slova hápka, fičura nebo bóňo? Pokud ne, etický hacker Pavel Matějíček vás uvede do obrazu.

Pavel se v dalším pokračování svého slovníčku kybermládeže zaměřil vedle výše uvedených na výrazy follower a lootbox. Co přesně znamenají? Čtěte níže!

Jak se totálně neznemožnit před dítětem v pubertě: Expert prozrazuje, co znamenají pojmy postovat, screenshot, troll, ban a rules

Bóňo

Jde o zdrobnělinu slova bongo. A tím teď nemyslíme ty bubny, ale kuřáckou potřebu na kouření weedu, tedy marihuany nebo hašiše.

Lootbox

Tak se označuje herní balíček, který můžete získat buď ve hře jako nějaký gift, to znamená dáreček, případně si ho můžete koupit i za reálné peníze. Od lootboxů se dneska ale upouští. Protože tím, že jste si něco koupili a nevěděli jste, co vám z toho vypadne, to naplňovalo stejné metriky, jako je třeba hazard.

Tahák pro nechápavé rodiče dnešní mládeže: Etický hacker vysvětluje, co je NP, griefing nebo LoLko

Fičura

Fičura je slovo, které se používalo už za nás, boomerů. Je to odvozenina od anglického slova feature neboli vlastnost. Můžete říct třeba: "Hele, nový operační systém od Androidu má super nové fičury!"

Follower

Neboli sledující. Takže dávat někomu follow znamená někoho sledovat. V češtině to boomeři taky používali, jako že třeba na Twitteru máte sledě. Takže "Dejte mi follow, odběr a zvoneček!" je věta, kterou uslyšíte od každého youtubera, tiktokera anebo influencera na Instáči.

Hápka

Jde o health pointy nebo taky česky body života. Hápka máte ve hře. Označují, kolik vám zbývá života. A hápka vám může ubrat enemák (nepřítel - ponz. red.), když vás nahituje (zasáhne - pozn. red.). A doplnit vám je může poušn (elixír nebo lektvar) anebo taky dobrý healer (léčitel - pozn.red.).

Související články

2024-04-16T08:59:32Z dg43tfdfdgfd