SMýVAT, NEBO NECHAT NA PLETI? ROZDíLY V POUžíVáNí PLEťOVéHO TONIKA A MICELáRNí VODY DOKáží ZMěNIT JEJICH účINKY

Často se rozdíl mezí nimi stírá. S nezadržitelným vývojem kosmetických produktů se ale vlastnosti a použití pleťového tonika a micelární pleťové vody začínají vzdalovat. Znáte zásadní rozdíly mezi nimi a víte, jak oba produkty v beauty rutině správně používat? 

Každodenní péče o pleť je základem úspěchu nejen v boji s předčasným stárnutím. Proto si jistě v koupelně hýčkáte hned celou sadu pomocníků, kteří vám s tím, aby pleť vypadala co nejdokonaleji, denně pomáhají. Určitě tak mezi nimi najdete i micelární vodu a především velmi oblíbenou složku beauty rutiny pro ranní i večerní použití - pleťové tonikum.

Dokonalé líčení pro ženy 50+: Vsaďte na perfektní přípravu a uberte s barvami i leskem, radí vizážistka

Výrazné rozdíly, ale neochvějné pozice

I když - nejen svým charakterem - vypadají podobně a často jsou také mylně zaměňovány za totožný produkt, rozdíly mezi micelární vodou a pleťovým tonerem či tonikem ale jsou již poměrně výrazné.

Micelární voda především čistí

Tak především. Micelární voda je druh pleťové vody sloužící primárně k čištění pleti, odstraňování povrchových nečistot, make-upu a líčidel. Od klasické pleťové vody ji odlišuje v podstatě jen drobnost. Složka micel, tedy speciálních molekul, které přitahují vodu, mastnotu a nečistoty, a tím je efektivně z pleti odstraňují.

Micelární voda tak obvykle stojí na začátku vaší denní péče o pleť, postará se totiž o její dokonalé vyčištění. Dnes ji sice z pozice oblíbeného kosmetického zázraku vytlačují další trendy druhy, třeba olejové odličovací přípravky, skvělé čisticí účinky ale nelze dobré micelární vodě upírat.

Pravidla jarní péče o pleť: Začněte pořádným peelingem, vsaďte na přírodu

Smývat či ne? Zásadní otázka!

Redakci rozvířila debata o povinném smývání micelární vody čistou vodou. Jak je to tedy s mýtem o potřebném odstranění zbytků micelární vody z pleti? Názory se různí, většina vizážistek se ale kloní k tomu, aby byla micelární voda po použití smyta. "Micelární voda obecně lehce vysušuje pokožku, tudíž není vhodné ji na pleti po použití nechávat. Micelární voda neublíží, ale pro předejití tvorby akné nebo vzniku přesušených míst doporučuji klientkám vždy ji smývat," řekla Lifee vizážistka Nikola Marková.

Obecně se vyplatí tuto poučku dodržovat především u micelárních vod s mýdlovými složkami. Ty se totiž nikdy nepodaří tamponem z pleti dokonale setřít, je tedy lepší v tomto případě sáhnout po důkladném opláchnutí obličeje a až poté pokračovat v dalších krocích péče o pleť.

Tipy kosmetické redaktorky: Paletka 3v1, omlazující řada ze Singapuru i skvělá řasenka za 99 korun

Toner čili tonikum. Zklidňující krok vaší beauty rutiny

Naproti tomu tonikum, ač na první pohled působí podobným dojmem, tedy velmi odlehčenou, tekutou až vodovou bází, nemá za cíl postarat se o čištění vaší pleti. Naopak, jeho aplikace má pleť po čištění zklidnit, tzv. tonizovat, připravit na vstřebávání dalších účinných látek v podobě pleťového séra, krému a dalších pěstících přípravků. Jeho cílem je i vyrovnat pH pokožky, stáhnout rozšířené póry a postarat se projasnění pleti.

Tajemství krásné pleti Terezy Kostkové: Používá kosmetiku jako Francouzky a učí tělo vyrábět potřebný kolagen

Spolu tvoří silnou dvojku

Zatímco micelární vodu tedy používáme primárně jako odličovadlo a čisticí přípravek, tonikum tímto způsobem využívat nelze. Můžete ale jejich účinky naplno využívat vzájemným kombinováním. Právě po očištění a odstranění nečistot totiž přichází na řadu tonizace a zklidnění, v denní péči o pleť by tak tyto dva přípravky měly mít denně hned první a druhou pozici. S jejich přispěním je vaše pleť dokonale připravena pro aplikaci dalších důležitých látek, včetně SPF ochrany. A samozřejmě i dobrým základem pro perfektní líčení.

Tipy na dostupné druhy micelárních vod i pleťových tonerů najdete v galerii pod článkem.

Související články

2024-03-28T17:20:41Z dg43tfdfdgfd