SRDCOVKA NáDHERNá: CHCETE KRáSNé KVěTY? MUSíTE VěDěT, JAK NA HNOJENí

Všeobecně lze říci, že rostliny, které produkují velké množství květů, vyžadují velké množství živin. Srdcovka nádherná je jednou z nich. Poznáte ji jednoduše podle jejích květů, které mají tvar srdce – někdo vidí krvácející srdce. Tato unikátní rostlina může kvést bohatě, když budete vědět, jak ji hnojit a kdy. Právě nyní nastává čas prvního hnojení – tedy období dubna a května.

Srdcovka = nenáročná rostlina

Srdcovka patří mezi nenáročné rostliny, které slibují za málo péče hodně muziky. Pokud je nebudete hnojit, pokvetou vám, i když ne tak hojně. Tyto rostliny jsou stínomilné. Pokud je vystavíte přílišnému slunci, přestanou kvést. Proto je důležité pro ně vhodně zvolit stanoviště. Po odkvětu rostlinu rozhodně nevyhazujte. I když její nadzemní část už nevypadá příliš vábně, příští rok rostlina opět vykvete.

Srdcovka je toxická

Tato rostlina může dosáhnout až 90 cm na výšku (minimální výška činí cca 30 cm). Roste pomalu, maximální velikosti dosahuje asi za 60 dní. Dávejte si pozor na to, kam ji zasadíte. Srdcovka je totiž toxická, takže byste ji měli umístit mimo dosah vašich dětí nebo domácích mazlíčků. Při práci s touto rostlinou mějte proto raději nasazené rukavice. Půda pro pěstování by měla být neustále vlhká, vyhněte se ale jejímu přemokřování. Srdcovka nerada stojí ve vodě. Negativně by se to odrazilo na jejím růstu.

Hnojení srdcovky

Hnojení se provádí ve dvou obdobích:

  • Duben – jedna dávka hnojiva.
  • Květen – jedna dávka hnojiva.

Používejte hnojivo pro okrasné či kvetoucí rostliny. Mělo by obsahovat zvýšené množství draslíku a fosforu. Využívat můžete tekutá hnojiva, ale také ta granulovaná. Záleží čistě na vašich preferencích. Od jara do podzimu, i když už nekvetou, je možné používat kompost. Tímto je nemůžete přehnojit, ale poskytujete jim dostatečné množství živin pro kvetení a správný růst. Dobrým hnojivem pro srdcovku je též vermikompost.

Když květy umírají

Srdcovka může kvést několik týdnů a poté přechází do dormance. Tento stav většinou nastartují letní vedra, která rostlině nesvědčí. Květy jsou velmi jemné a je nutné je chránit i před silným větrem. Neměl by to být žádný problém, protože bychom jim měli poskytnout zastíněné stanoviště (polostín je ideální, zvládne ale i plný stín) – to je zároveň může chránit i před větrem. Jinak tato rostlina není příliš náchylná na škůdce ani choroby, takže je snadné se o ni starat. Může to vyzkoušet i začátečník.

Srdcovka a množení

Semínka rostliny se vysévají sama, pokud necháte květy na rostlinách. Díky tomu se mohou na vaší zahradě šířit samovolně – někdy až nekontrolovaně. To může způsobit problém, protože se jedná o toxickou rostlinu.

Zdroje info:

https://www.thespruce.com/growing-bleeding-heart-plants-1402834

https://niepodlewam.pl/nawozenie-serduszek-okazalych-jakie-nawozy-i-termin/

Foto: Unsplash

The post Srdcovka nádherná: chcete krásné květy? Musíte vědět, jak na hnojení first appeared on Naše zahrada.

2024-05-04T08:34:38Z dg43tfdfdgfd