TEST: TECHNICS EAH-A800 – HI-FI SLUCHáTKA S ROZUMNOU CENOU, EXCELENTNíM ZVUKEM A DLOUHOU VýDRží

Z hlediska kvality zvuku se Technics EAH-A800 řadí do nejvyšší ligy vedle modelů Sony WH-1000XM5, Sennheiser Momentum 4, Jabra Elite 85h nebo Apple Airpods Max. K tomu přidávají famózní výdrž na baterii a naprosté pohodlí. Za současnou cenu okolo 7 300 Kč představují excelentní vstup do Hi-Fi světa.

Konstrukce a zpracování

Pocit kvality vyzařují sluchátka již na první pohled a dotyk. Použité materiály jsou prémiové, zpracování je prvotřídní. Sluchátka jsme testovali několik měsíců a často jsme je měli na hlavě několik hodin, nosí se pohodlně, drží spolehlivě a netlačí.

S hmotností lehce pod 300 gramů jsme o nich na hlavě většinu času ani nevěděli, stejně spokojeni jsme byli s jejich stabilitou. Nejsou to sluchátka na běhání, ale ani při aktivním pohybu na hlavě neklouzala a nepadala. Samozřejmou nevýhodou uzavřených sluchátek s polstrovanými náušníky je za teplých dnů nepříjemné zahřívání uší, ale to je přirozená daň za uzavřená sluchátka.

Ovládání sluchátek je praktické a jednoduché. Kromě vypínače najdeme na pravé mušli tři tlačítka pro ovládání hlasitosti, posun mezi skladbami a spouštění a přerušení hudby. Ovládání ANC probíhá poklepáním na povrch dotykové plochy pravého sluchátka. Sluchátka lze připojit ke dvěma Bluetooth zařízením najednou.

Kvalita ANC a hovorů

I když tato sluchátka možná nemají tak účinné ANC jako Sony WH-1000XM5 nebo Bose QuietComfort 45,  kvalita potlačení okolních ruchů je výborná a patří na špičku. Odhlučnění lomozu tramvaje nebo metra je perfektní, hlasy procházejí tak akorát a i ve velmi hlučném prostředí stačí pro poslech hudby lehce nadpoloviční hlasitost. Srozumitelná a čistá je i komunikace při telefonování.

Výdrž na baterii

Sluchátka jsme testovali několik měsíců, ale nabíjeli je jen párkrát. Výdrž na baterii se podle výrobce pohybuje okolo 60 hodin bez ANC a okolo 50 hodin s ANC. Tyto hodnoty jsme v testu ověřili a odpovídají realitě. Extrémně dlouhá výdrž na baterii je příjemná, sluchátka v tomto ohledu dokonce předčí veškerou doposud testovanou konkurenci včetně modelů Sony WH-1000XM5 nebo Jabra Elite 85h. Pokud by nás překvapilo nečekané vybití, tak po čtvrt hodině v nabíječce zvládnou dalších cca 10 hodin provozu. Celkové dobití ale zabere více než dvě a půl hodiny.

Hudební reprodukce na jedničku

Kvalita reprodukce je stejně jako pohodlí a výdrž na baterii na špičkové úrovni. Technics EAH-A800 nezklamou ani audiofily zvyklé na mnohem dražší sluchátka. Samozřejmě se jedná o bezdrátová Bluetooth sluchátka, u kterých se počítá s poslechem hudby nejen v klidu domova, ale hlavně na cestách, takže kvalitu reprodukce výrazně ovlivňuje ladění interní elektroniky.

To je znát hlavně pokud sluchátka střídavě používáte v Bluetooth režimu a s připojeným audiokabelem. Hudba přes Bluetooth je v tomto případě živější, prostornější a zní lépe než přes kabel. Sluchátka nemají sebemenší problém v žádné části frekvenčního spektra, líbily se nám detaily a čistota přednesu s vysokou dynamikou a prostorem. Přesto si 40mm měniče zachovávají přirozený zvuk bez zbytečně silných basů s perfektními a detailními výškami.

Podrobná aplikace

V případě potřeby lze použít pro úpravu intenzity basů ekvalizér v mobilní aplikaci. Ta nabízí i bohaté možnosti nastavení ANC, ovládacích prvků, usínání a vypínání sluchátek nebo aktualizace firmwaru.

2024-04-16T16:27:05Z dg43tfdfdgfd