UHO, KTERá OVLáDLA čESKé JíDELNY: ČEšI SE ZA NI STYDí, V BRITáNII JI MILUJí

Omáčka UHO, známá také jako univerzální hnědá omáčka, je jedním z nejvýraznějších prvků české kuchyně. Tato omáčka, která zažívala svůj vrchol za socialismu, byla postrachem školních jídelen, závodních kantýn a nemocnic. Známá je například z jídel jako je kuřecí prso s broskví a dušené maso s kolínky. 

Základem UHO je vývar, cibule, sůl, pepř a mouka, kterou se omáčka zahustí. Barvu, chuť a hustotu ovlivňuje poměr surovin i způsob zpracování. Nechvalnou pověst si omáčka nese především proto, že se často připravovala (a stále v některých podnicích připravuje) z bujonu. Pokud si tuto omáčku zkusíte uvařit doma ze silného hovězího vývaru, zjistíte, že principiálně špatná není. Připravuje se stejně jako britská omáčka gravy, jejímž základem je masový výpek. 

Správně připravená UHO je skvělá nejen pro svou výraznou chuť, ale také pro svou univerzálnost. Můžete jí použít k pečenému masu nebo s ní přelít hranolky zapečené se sýrem či šťouchané brambory.

Na přípravu poctivé domácí UHO budete potřebovat: 750 ml silného vývaru z hovězího masa, kostí a kořenové zeleniny, 190 g cibule, 50 g hladké mouky, 50 g másla, sůl a pepř na dochucení. V hrnci nechte rozpustit máslo a na něm zpěňte cibuli. Poprašte moukou, ještě chvíli opékejte a stáhněte z ohně. Poté za stálého míchání po částech přilévejte vývar. Omáčku povařte na mírném ohni asi 20 minut a poté rozmixujte nebo přepasírujte. Dochuťte solí a pepřem.

  • Pokud vám i tak připadá omáčka mdlá, přidejte do ní drcený kmín, kapku citronu či trochu vína, smetanu nebo houby. 

Se zkratkou UHO se v jídelním lístku nesetkáte, skrývá se ale pod jinými názvy. V menu se můžete setkat třeba s přírodní šťávou. 

Zdroj: časopis Apetit

2024-04-22T12:45:01Z dg43tfdfdgfd