Už ROSTE! JAK POZNáTE HřIB KOVář A PROč BY SE NEMěL SUšIT

Léto už se pomalu blíží a s ním také některé tradiční houby. Jedním z velkých krasavců je bezesporu hřib kovář. Tato jedlá houba je často některými houbaři opomíjená, protože se sbírá hlavně k okamžitému zpracování. Jiní lidé se jí vyhýbají proto, že si na internetu přečetli něco o její mírné jedovatosti. Tak jako tak by bylo velkou škodou hřib kovář nesbírat, protože jde o skvělou houbu, která se do kuchyně dokonale hodí. My se podíváme na to, podle kterých znaků ho poznáme, a také nezapomeneme vyvrátit některé mýty panující okolo této skvělé houby. Zaměříme se i na její kuchyňské využití.

Upozorní na sebe krásným tmavým kloboukem a červenými rourkami

Přesně tak. Šířka klobouku se tradičně pohybuje mezi 50 až 200 mm s tím, že v mládí má polokulovitý tvar a je sametový, později má až olivově hnědou barvu. Úplně malinkaté plodnice mohou mít i žlutý klobouk. Rourky jsou sice žlutozelené, nicméně později mají sytě červené póry. Nejčastěji má houba soudkovitý tvar třeně, nicméně později může být i kyjovitý a válcovitý. Ten je pokrytý červenými zrníčky. Síťkou nedisponuje. Žlutá dužnina houby na řezu velmi rychle zmodrá.   

Roste už od května

Letos byly jeho nálezy zaznamenány již mnohem dříve v dubnu. Jinak se s kovářem setkáme až do pozdního podzimu. Nejčastěji se nachází přímo v lesích okolo dubů a buků. Na jednom místě se většinou nachází hned několik plodnic, takže lze často naplnit i celý košík.

Hřib kovář- mladší plodnice: Foto Radek Štěpán 

S jedovatou houbou si kováře jen tak nespletete

Přesně tak. Tradičně se plete s hřibem kolodějem (Suillellus luridus). Ten se ovšem vyznačuje poměrně znatelnou síťkou na třeni. Hřib Quéletův (Suillellus queletii) je mnohem světlejší a Hřib polosíťkovaný (Suillellus mendax) je typický síťkou v horní části třeně. takový nejedlý hřib kříšť roste až od července.

Hřiby kříšť, koloděj a kovář: Foto Radek Štěpán

Mýty o jedovatosti kováře

Stále ještě mezi lidmi kolují, nicméně tato houba určitě jedovatá není. Pouze je třeba dát pozor na to, abyste ji dostatečně tepelně upravili. Je o něco hůře stravitelná, takže tepelná úprava je na místě. Klidně může být i delší než u jiných hub.

Sušení kováře se raději vyhněte

Je to tak, jde o houbu, která se standardně nesuší, a to i kvůli tomu, že maximálně ztmavne. Navíc sušením ztrácí svou tradiční vůní, což by byla velká škoda. Ideálně se hodí třeba pod maso, nicméně taková smaženice je také skvělá. Můžete jej bez problémů také naložit do octa.

Zdroje info: Autor, myko.cz, nahoubach.cz

Hřib kovář: Náhledové foto Radek Štěpán 

The post Už roste! Jak poznáte hřib kovář a proč by se neměl sušit first appeared on Naše zahrada.

2024-05-03T09:31:02Z dg43tfdfdgfd