V ČESKU SE OBJEVILY NEBEZPEčNé POTRAVINY. INSPEKCE VARUJE PřED HUSOU SE SALMONELOU I PLíSNěMI

Na výskyt salmonelózy v mražené huse původem z Maďarska upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prostřednictvím svého webu Potraviny na pranýři. Kontroloři hlásili stejný problém již loni v prosinci. Na seznamu závadných potravin se objevil také mix strouhaných sýrů, balení schwarzwaldské šunky či slazená limonáda s colovou příchutí. Řetězce, jichž se má problém týkat, se ke zprávě zatím nevyjádřily.

V balení mražené husy maďarské společnosti Ranzit-Food shledali inspektoři přítomnost patogenní bakterie zvané Salmonella Senftenberg, která může způsobit salmonelózu, uvedli na webu pro spotřebitele Potraviny na pranýři. Kontrola byla provedena v prodejně obchodního řetězce Kaufland, konkrétně v pražských Horních Měcholupech.

Nejedná se o první případ, kdy SZPI na tento výrobek upozornila. O závadnosti zboží informovala již v prosinci 2023.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Šunka s listerií v Česku. Veterináři stahují 100 kilo uzeniny z dvou velkých řetězců

SZPI upozornila i na další závadné výrobky, které zařadila dokonce do kategorie „Nebezpečné potraviny“. Jde například o balení čerstvě strouhaných vyzrálých sýrů. „Uvnitř části balení se pod neporušeným obalem vyskytovala plíseň viditelná pouhým okem. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení,“ informuje inspekce. Zboží italské značky Brazzale S.p.A si mohli zákazníci koupit na regálech řetězce Globus.

Plíseň na povrchu byla zaznamenána i v případě schwarzwaldské šunky, kterou nabízí společnost Billa. „Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku. Potravina neměla prošlé datum použitelnosti,“ doplnila inspekce.

Mezi závadnými výrobky se objevila také limonáda s colovou příchutí výrobce Horákova benátecká sodovkárna, jež je dodávána na pulty společnosti NORMA. Podle kontrolorů se vůně výrobku vyznačovala „cizí, chemickou a netypickou vůní“, tudíž se nepovažuje za bezpečnou, jestliže je „kontaminována cizorodými nebo jinými látkami“, dodala inspekce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Oběd do stovky? Ve Vsetíně vaří studenti z tamní střední školy, je to pro ně i zábava

2024-03-27T12:08:20Z dg43tfdfdgfd