VALAšSKé PEčáKY: DOZLATOVA UPEčENé KřUPAVé BRAMBůRKY POTřENé čESNEKOVOU SMěSí, TO JE JEDNODUCHý A LEVNý OBěD

Brambory jsou už po několik století základní surovinou naší kuchyně a jídla z nich patří mezi ta levná i snadná. V jednoduchosti je krása a v případě valašských pečáků to platí dvojnásob.

Jak na pečené brambory

Pečené brambory jsou oblíbenou přílohou. Někdy si je ale možná dáme i samotné, pokud jsou dobře ochucené. Existují různé varianty. Některé brambory pečeme oloupané, jiné zase ve slupce, což jim dodá trochu jinou chuť. Někdy je potíráme tukem, jindy tuk zase dáváme až po dopečení.

Pečené brambory 10x jinak: V solné krustě budou chutnat jako právě vytažené z popela, s máslem si na nich fantasticky pochutnáme

Co jsou valašské pečáky

Říká se jim pečáky nebo pečeňáky, ale také česnekové brambory. Česneková chuť je totiž pro ně typická. Připravují je nejen na Valašsku, ale i jinde na Vysočině a možná i v dalších částech naší krásné země. S malou či větší úpravou.

Jde o brambory (varný typ A nebo B), které i se slupkou nakrájíme na menší kousky (poloviny, čtvrtiny, podle velikosti brambor). Malé brambůrky ani krájet nemusíme. Dobře umyté brambory (můžeme je očistit kartáčkem na ruce) pečeme při vyšší teplotě nasucho. Mají být zlatavé, křupavé a plné puchýřků.

Hotové brambory pak promícháme se směsí pořádné dávky utřeného česneku se solí a povoleným sádlem. Někdo k tomu dává i kmín a místo sádla rozpuštěné máslo.

Oběd

Jak připravit valašské pečáky

Na přípravu budete potřebovat: 8-9 brambor, lžíci sádla, 2-3 stroužky česneku a sůl.

Jak na to? Sádlo nechte povolit. Brambory důkladně umyjte a nakrájejte je na čtvrtky nebo osminky (podle velikosti). Rozložte je na suchý plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180-200 °C (podle vaší trouby) do zlaté barvy a až se začnou dělat puchýřky.

Česnek oloupejte a utřete ho se solí. Povolené sádlo smíchejte s utřeným česnekem. Hotové brambory nasypte do mísy s ochuceným sádlem a vše promíchejte. Tradičně se podává s mlékem nebo se skleničkou jemně perlivého kefíru.

Náš tip: Připravte si pečené brambory podle tohoto videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-04-16T07:04:00Z dg43tfdfdgfd