VALAšSKý FRGáL JE NEJLEPšíM KOLáčEM SVěTA! V žEBříčKU PřEKONAL NEWYORSKý CHEESECAKE NEBO RUSKý MEDOVNíK

Vyhlášené valašské frgály nejsou známé jen na Moravě. Důkazem o jejich slávě je i fakt, že se podle gastro průvodce Taste Atlas letos umístily na prvnímmístě v žebříčku 100 nejlepších koláčů světa. Slavná valašská pizza, jak se frgálům někdy říká, si to rozhodně zaslouží. 

Naše nejslavnější koláče

Valašské frgály patří k našim nejslavnějším koláčům. Přestože jde o regionální specialitu, jsou známé po celé republice, prodávají se na farmářských trzích i na různých food festivalech.

Tyto koláče se staly doslova hitem a překonaly další koláčové speciality, jako jsou třeba koláče chodské. Frgály jsou navíc oproti jiným koláčům hodně specifické svou velikostí (v průměru mají až 30 cm), tenoučkým těstem, tenkými okraji i náplněmi, posypanými drobenkou vonící máslem 

Valašské frgále podle Petry z MasterChefa: Recept na koláče, které rozplakaly i drsného porotce Radka Kašpárka

Dlouhá historie frgálů

Frgály jsou výjimečné i svou dlouhou historií, která sahá až do roku 1826, kdy byly doloženy první recepty. Podle stejného výrobního postupu se však vyrábějí déle, zřejmě už několik století.

A to přitom byl původně názvem frgál na Valašsku označován nepovedený koláč. Teprve později se pak toto označení přeneslo na pěkné koláče. V minulosti byly frgály považovány za sváteční jídlo, pekly se převážně na svatby, křtiny nebo posvícení. 

10 nejlepších moučníků z kynutého těsta: Recepty na buchty „Honzovky“, smažené koblihy i koláčky s drobenkou

Nejlepší koláče na světě

Právě historická hodnota společně s vynikající chutí byly hlavními důvody, proč si valašský frgál vysloužil na portálu Taste Atlas, uznávaného gastro průvodce, první místo v souboji celkem 360 moučníků z celého světa.

A to byl ještě v loňském roce na sedmém místě! Letos překonal i takové světové velikány mezi dezerty, jako jsou polský tvarohový sernik, ruský medovník nebo newyorský cheesecake.

Autoři portálu TasteAtlas, online bible gurmánů, ocenili na českém frgálu pestrost jeho podob i jeho historickou hodnotu, tedy právě to, že se na Valašsku připravuje podle stejného postupu již několik století. I to byl důvod, proč byl frgál označen za unikátní koláč, který nemá v okolních zemích obdoby. 

Chodské koláče vypadají jako šperk. Víte, jak se zdobí a proč se jim říká merhované?

Pravé jen ty z Valašska

Valašské frgály jsou dokonce i nositeli ochranné známky – tímto názvem se tak smí označovat jen frgály, které upekli pekaři na omezeném území východní Moravy.

Kromě toho jejich hmotnost musí být mezi 650 až 750 gramů a průměr 30 až 32 centimetrů. Valašské frgály jsou rovněž unikátní tím, že oproti jiným velkým koláčům, třeba těm chodským, mají jen jednu náplň po celé ploše koláče.

Zato mají hned několik variant – k nejpopulárnějším patří ty hruškové, kromě nich se však dělají i samostatné povidlové, tvarohové, makové, ořechové nebo třeba v letní sezoně i malinové nebo borůvkové.

„Na náplň do koláče se ale dá využít téměř každé ovoce ze zahrady či ze sadu, dodnes je někdo dělá třeba i z borůvek, ořechů nebo z mrkve. Dokonce se v minulosti pekl i frgál bramborový nebo se zelím,“ říká pekařka Pavla Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.

Právě tam se mohou ti největší nadšenci naučit opravdové valašské frgály sami péct na kurzech, které pořádají v místním hotelu Galik nebo ve Škole vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy.

Ti, kteří tříhodinový kurz absolvují, pak navíc získají certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského a mohou si pak na frgálech pochutnávat klidně každý den.

Náš tip: A pokud to máte do Valkých Karlovic daleko, můžete si frgál zkusit upéct podel našeho video receptu

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Frgál

Valachy.cz: Upečte si pravý valašský frgál podle receptu pekařek Resortu Valachy

Taste Atlas: Top 100CAKESin the World

 

Přečtěte si také:

2024-05-10T15:56:41Z dg43tfdfdgfd