VAšEMU PSOVI NEBO KOčCE MůžE NA ZAHRADě HROZIT OTRAVA. DEJTE SI POZOR NA JEDOVATé ROSTLINY I TOXICKá HNOJIVA

Foto: Shutterstock.com

Krásné na pohled, ale jedovaté

V první řadě určitě doporučujeme mít dostatečný přehled o druzích rostlin, které se na vaší zahradě nacházejí. Mezi okrasné rostliny se totiž řadí také několik jedovatých druhů, které zpravidla bývají nebezpečné nejen pro lidi (zejména malé děti), ale také pro domácí mazlíčky. Mezi takové rostliny patří například jedna z nejnebezpečnějších – oleandr. Tato populární okrasná rostlina obsahuje ve všech svých částech toxické látky, které mohou způsobit vážné otravy u psů, koček i dalších mazlíčků. K dalším prudce jedovatým patří ricinový keř. Pro kočky jsou extrémně nebezpečné lilie, přičemž i malé množství pylu či šťávy z lilie jim může způsobit selhání ledvin. Další toxické rostliny jsou buxus, tis, cesmína nebo rododendron, ale také třeba cibulky narcisů, tulipánů a hyacintů, kosatce a krokusy.

Prevencí je vybrat si okrasné rostliny, které pokud možno jedovaté nejsou. Pokud už ale zahrada založená je, dbejte v těchto případech zvýšené opatrnosti: „Jakmile váš pes nebo kočka pozře rostlinu, o které víte, že je jedovatá, je nutné ho okamžitě odvézt k veterinárnímu lékaři a s sebou vzít i rostlinu, aby veterinář mohl určit, o jaký druh se jedná. Při otravách jde o čas – podle toho, jak rychle se zasáhne, můžeme ovlivnit množství vstřebané toxické látky a zkrátit následnou rekonvalescenci. Vyvolat zvracení je účinné pouze do cca 1 hodiny po pozření a nesmí se dělat u zvířat v bezvědomí, v křečovitých stavech a při pozření lepidel nebo pěnivých látek. Následně podáváme, pokud zvíře polyká, adsorbencia jako třeba živočišné uhlí, a to v dávce dle hmotnosti zvířete. Následuje rehydratace a podávají se také léčiva na ochranu trávicího traktu,“ popisuje MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D. ze Super zoo veterina. Pro štěňata, hlodavce a jiná drobná domácí zvířata můžete využít také speciální venkovní ohrádky, díky kterým budou vaši mazlíčci v bezpečí.

Chemikálie a pesticidy:

Používání pesticidů může být pro mazlíčky velmi nebezpečné, protože zapříčiňují otravy a vážné zdravotní problémy. Obezřetní buďte také při používání hnojiv, některá z nich totiž obsahují chemikálie, které jsou pro zvířata toxické. Snažte se proto zajistit, aby vaši mazlíčci neměli přístup k čerstvě ošetřeným plochám. Pomoci vám s tím mohou různé plůtky či zátarasy, které zabrání vašemu mazlíčkovi k přiblížení se k dané rostlině. Pokud přece jen dojde ke kontaktu mazlíčka s některou ze jmenovaných chemikálií a dojde například k poškození kůže, je potřeba aplikovat hojivou mast. „Postižené místo je potřeba ihned oplachovat studenou vodou, není vhodné používat mýdlo ani kůži kartáčovat. Na poleptané místa neaplikujeme žádné masti ani krémy, další ošetřování musí posoudit veterinární lékař. Při zasažení očí oční víčka rozevřeme a vyplachujeme proudem tekoucí vody minimálně 10 minut směrem od vnitřního koutku k zevnímu a po zajištění první pomoci okamžitě vyhledáme pomoc veterinárního lékaře,“ upozorňuje MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D.

Foto: Shutterstock.com

Další zvířata na zahradě nemusejí být přátelská

Zahrada bývá zároveň domovem pro různé druhy malých zvířat, jako jsou ještěrky, hadi, žáby, pavouci nebo bodavý hmyz. I v tomto případě mějte přehled o tom, jací hosté na vaší zahradě bydlí a pravidelně kontrolujte všechna zákoutí. Doporučuje se udržovat zahradu spíše upravenou než zarostlou, tak aby byla vegetace dostatečně zastřižená a prořezaná, a nevytvářela tak nechtěné úkryty pro jmenovaná zvířátka. Rovněž je dobré kontrolovat například navršené kameny, odtokové žlábky, skládku dříví, zákoutí kolem kůlny nebo jiných přístřešků a celkově eliminovat skrýše, které drobní tvorové rádi využívají. „Zarostlá zahrada může být také vhodným domovem klíšťat, která přenášejí nebezpečné nemoci jako lymskou boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu. Proti borelióze je možné domácí mazlíčky preventivně očkovat. Skvělou prevencí je také pravidelné používání vhodného antiparazitika s repelentním účinkem, který klíšťata odpuzuje a minimalizujeme riziko přisátí,“ radí MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D. a jako příklad uvádí antiparazitní obojky, tablety, spreje nebo takzvané spot-ony. Určitě je v první řadě vhodné poradit se s kvalifikovaným specialistou, , který konkrétní prostředek je vhodný pro vašeho mazlíčka s ohledem na jeho věk, váhu a zdravotní stav.

Když panují tropy

Pokud se domácí mazlíčci přehřejí, hrozí jim úpal a dehydratace. Myslete proto na to, aby byla vaše zahrada správně zabezpečena i v tomto ohledu. Zvířata potřebují mít před rozžhaveným sluncem připravený úkryt ve stínu a také dostatečný přísun tekutin – využít můžete třeba zásobník pro kočky a malé psy. Zvířata potřebují neustálý přístup k pitné čerstvé vodě, takže je potřeba ji pravidelně obměňovat. Určitě nenechávejte v teplejších měsících domácí mazlíčky na zahradě na delší časový úsek bez kontroly a bez možnosti uchýlit se do zastíněných ploch. V neposlední řadě myslete také na další skrytá nebezpečí pro vaše zvídavé parťáky, například díry v plotě, ostré předměty nebo okraje rozmotaného drátěného pletiva, staré studny nebo nezakryté nádrže na vodu. Vždy se je snažte co nejvíce zabezpečit a omezit k nim přístup tak, aby se váš mazlíček neporanil.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Zdroj: Tiskové materiály, Dagmar Zähringer, Ph.D. -Super zoo veterina

Související články

2024-05-22T13:11:00Z dg43tfdfdgfd