VELKý VýBěR JARNíCH A VELIKONOčNíCH POLéVEK. JSOU SVěží, čASTO ZELENé A NáRAMNě DOBRé!

Jaro je časem znovuzrození, příroda se začíná probouzet a na trh míří první jarní zelenina. Je plná vitamínů a dokáže povzbudit unavený organismus. K jaru ovšem patří i největší křesťanské svátky Velikonoce, které také přináší zajímavé a typické polévky, které oživí váš jarní repertoár.

Divoké byliny

Prvními posly jara bývají divoké byliny, které se začínají drát z rozmrzlé země. Nenechte si ujít jejich vysoký výživový potenciál. Jsou opravdovou zásobárnou zdraví prospěšných látek. Vsaďte na česnek podivný, medvědí česnek, mladé kopřivy, bršlici kozí nohu, potočnici, lesní pažitku... Kombinujte je s další zeleninou a přidávejte je nasekané do polévek třeba místo petržele. Z medvědího česneku nebo kopřiv můžete připravit i lahodnou krémovou polévku.

Když se jaro zazelená

Plejáda jarní zeleniny se s postupujícím časem rozšiřuje, ale úplný start sezóny patří špenátu, hrášku, jarní cibulce... Vsaďte na oblíbené krémové varianty polévek a nebojte se kombinovat více druhů zeleniny dohromady. Do hladkých krémů přidejte další prvky, které jídlu dodají strukturu - křupavé krutony, opražená semínka nebo ořechy, čerstvé klíčky, skvělé je také vařené vajíčko nebo kostičky opečeného sýra či tofu.

Vyzkoušejte hráškový krém s mátovými krutony podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou

Velikonoční sváteční polévky

K jaru patří oslavy Velikonoc a k nim zase spoustu dobrého jídla. Pečou se moučníky z kynutého těsta, na stole nesmí chybět nádivka, často se připravují mladá masa, jako jehněčí, telecí nebo mladá drůbež. A v některých rodinách patří na stůl také polévky. O jednu takovou (naší rodinnou) jsme se s našimi čtenáři podělili už před deseti lety, a od té doby se tento recept celkem rozšířil a zařadil se mezi velikonoční klasiky. Pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, důrazně to doporučujeme!

A inspiraci můžeme hledat i u našich severních sousedů. V Polsku jsou Velikonoce velmi významným svátkem, a kromě duchovní roviny tam také slaví dobrým jídlem. Na svátečním stole polévka nesmí chybět!

Chřesťanský svátek

Během dubna se konečně probouzí i královská zelenina - bílý a zelený chřest. V Česku má jeho pěstování velkou tradici, která byla po druhé světové válce přerušena, ale naštěstí se po Sametové revoluci stihla obnovit. V dnešní době si tak můžeme vychutnávat tuto delikátní jarní zeleninu z českých zdrojů. Právě krémová polévka je jedním z nejoblíbenějších jídel z chřestu. Je velmi lahodná a přesto, že je rychle hotová a jednoduchá na přípravu, působí opravdu luxusně a slavnostně. Takže se hodí jako rychlá večeře, třeba s vajíčkem, ale i jako součást slavnostního menu.

Husté jarní kotlíky

Ve chvíli, kdy se nabídka jarní zeleniny rozšiřuje a k hrášku, špenátu a chřestu se přidávají rané brambory, mladá karotka, pórek, ředkvičky a kedlubny, právě v tento moment se hodí mít v zásobě recepty, kde se upotřebí více druhů zeleniny. Vsaďte na vývary nebo italskou minestrone, která je na použití více druhů zeleniny postavená. A nezapomeňte na čerstvé bylinky!

Připravte smetanovou pórkovou polévku s bramborem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj: autorský text

2024-03-30T07:51:26Z dg43tfdfdgfd