VIDEO: MULčOVAT NEMUSíTE JEN KUPOVANOU MULčOVACí KůROU. SKVěLE POSLOUží TO, CO Už NA ZAHRADě MáTE

Už jste také propadli kouzlu mulčování? Jestli ne, doporučujeme mu dát letos šanci. Je to způsob, jak zabránit v růstu pleveli, udržet v půdě vláhu a zároveň ji alespoň trochu průběžně vyživovat. Plusů je celá řada a negativ byste našli jen málo.

Pozor, rozhodně teď nebude řeč o mulčovací fólii, té se pokud možno ze zahrady zbavte. O důvodech jsme se podrobně rozepisovali ve starších článcích. Dokonce nebudeme psát ani o kupované mulčovací kůře, protože ta vás stojí peníze. Zaměříme se na materiály, které už na zahradě máte.

 

Mulč z trávy má po ruce každý

Aspoň kousek trávníku máme na zahradách všichni a většina lidí si s posekanou trávou neví rady. Jakmile jí dáte větší množství na kompost, přispějete k tomu, že bude zahnívat a rozhodně se nebude rychle měnit v to výživné zlato, po kterém všichni toužíme. Když ale trávu rozprostřete na záhony, získáte skvělého pomocníka.

 

Jak mulčovat trávou a na co si dát pozor

Pracovat můžete s čerstvou trávou i lehce proschlou, obojí je možné i bezpečné, u čerstvé si jen musíte dát pozor, abyste nepopálili rostliny, kolem kterých ji budete dávat. Jakmile je ve větší vrstvě, zapaří se, zahřeje a hřeje celkem dost. Jako prevence před popálením ale bohatě stačí nechat kolem jednotlivých rostlin trochu volného prostoru.

  • Trávu jako mulč aplikujte alespoň ve vrstvě 10 - 15 cm, jen tak vytvoří určitou bariéru proti růstu plevele
  • Vrstva organické mulče dokáže omezit růst plevele, zároveň ale udrží v půdě vlhkost, zpomalí odpar vody a hlavně se bude pomalu rozkládat, čímž bude půdu pod sebou vyživovat.
  • Jestli nemáte dostatek trávy, klidně jí záhony jen poprašte. Proti pleveli sice tato mulč fungovat nebude, ale i tak trochu omezí odpar vody a tlením půdu částečně dodá živiny.
  • Lepší je používat trávu, ve které nejsou nakvetlé plevele. V mulči by se snadno vysemenily a záhony byste si naopak mohli zamořit nežádoucím porostem.
  • Pozor! Je důležité pracovat v záhonech s trávou, kterou jste před tím nijak chemicky neošetřili. Obzvlášť obezřetní buďte, pokud používáte selektivní herbicidy proti pleveli. 

Využijte cokoliv organického

Je logické, že některé záhony chcete mít pěkné i na pohled a uschlá travní mulč nemusí odpovídat vašim estetickým požadavkům. I tak existuje řešení. Stačí si půjčit nebo pořídit zahradní štěpkovač a nadrtit si větve získané z prořezu stromů. Jestli na zahradě žádné nemáte, zkuste se poptat u sousedů nebo v obci. Většinou najdete někoho, kdo vám za odnos větve rád daruje.

 

Související články

2024-05-08T07:06:01Z dg43tfdfdgfd