VYSAďTE VRBU A LíSKU: POKUD JE BUDETE SPRáVNě PROřEZáVAT, ZíSKáTE BUJNě ROSTOUCí DřEVINY, KTERé VYUžIJETE NA TOPENí, JEJICH KVěTY NAKRMí VčELY

Přemýšlíte o tom, kolik peněz vás stála uplynulá topná sezóna? Jistě to byl nemalý zásah do peněženky. Vysaďte do své zahrady některé z rychle rostoucích dřevin. Pokud je budete každoročně prořezávat, získáte z jejich silných větví pěkná polínka do kamen. To však není jejich jediný benefit. Květy lísky i vrby zajišťují první jarní potravu pro hmyz a líska vás potěší i bohatou úrodou oříšků.

Malou část dřeva do kamen si můžete pořídit i při pravidelném prořezu ovocných stromů, ale existují dřeviny, které rostou tak rychle, že vám zajistí významnou část vaší každoroční spotřeby palivového dřeva. Nejčastěji se v této souvislosti zmiňují japonské topoly, olše a jasany, ale stejnou službu vám udělají i obyčejné vrby a lísky, které si můžete snadno namnožit i sami. Většinou stačí jenom zapíchnout šikmo seříznutou větvičku do vlhké půdy.

Využití vrby a lísky na topení v kameni

Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi nenáročné dřeviny, můžete vrbu i lísku vysadit kdekoliv v koutě zahrady a za 2-3 roky, později každoročně, vyřezávat palivové dřevo, jehož výhřevnost je srovnatelná s hnědým uhlím.

Obyčejná líska má středně tvrdé dřevo s poměrně vysokou výhřevností, jen o trochu nižší, než oblíbené palivové dřevo dubu či buku. Vrba pak má dřevo měkké a hodí se spíše pro zatápění. Důležitá je však vždy vlhkost dřeva. Čerstvě pořezané větve do kamen nepatří, dřevo musí důkladně vyschnout, nejméně do dalšího roku.

Vrbu i lísku využijte jako větrolam

Nenáročné dřeviny, jako jsou právě vrby a lísky, můžete využít i jako vysoký živý plot kolem zahrady. Pokud je necháte volně růst, vytvoří tyto keře významnou protihlukovou i protiprachovou bariéru. Každoroční prořezávání nejsilnějších větví jejich funkci nijak neohrozí ani neomezí.

Kdy prořezávat vrby a lísky

Vrby můžete řezem tvarovat, ale nijak je nepoškodí ani důkladné seříznutí tzv. na hlavu, kdy odříznete všechny větve a ponecháte pouze silný kmen. Řez provádíme nejčastěji na jaře, ale vrbám nevadí ani řez podzimní či letní.

Ani lísky nejsou na řez nijak choulostivé. První zastřihnutí větví nad 4. – 6. očkem provedeme po výsadbě, později keře prořezáváme nejčastěji na jaře, ale nejsilnější výhony, vhodné na palivové dřevo, můžete řezat i na podzim. Nezapomeňte, že líska nejvíce plodí oříšky na jednoletém dřevě postranních větévek, proto jich na keři ponechte co nejvíce. Dbejte také na dostatek světla v koruně keře.

Časné kvetení vrby a lísky ocení včely

Líska (Corylus)

Lísku můžete pěstovat jako strom i keř, ale stromové varianty rostou mnohem pomaleji než keře. Lísky rostou původně v mírném pásmu celé severní polokoule. Dobře se jim daří na slunci i v polostínu, případně i ve světlejším stínu. Na půdu jsou lísky nenáročné, nejlépe jim vyhovuje běžná hlinitá půda nebo i půda jílovitá s vyšším obsahem vápníku a se střední až vyšší vlhkostí.

Lísky nasazují převislé jehnědy, samčí květy, již na podzim a rozkvétají v předjaří, kdy nakvétají i květy samičí a stávají se tak od poloviny února do dubna důležitou první potravou pro užitečný hmyz. Stromovité lísky kvetou až ve věku 25-30 let, keřovité mnohem dříve. Plody lísek, známé lískové oříšky, mají v oblibě lidé i divoká zvířata, například veverky.

Vrba (Salix)

I vrby náleží mezi velmi rychle rostoucí dřeviny, které se pěstují jako okrasné stromy i keře. Vrbové proutí se využívá v košíkářství i na tvorbu plotů.

Vrby nejlépe prosperují ve vlhčí půdě, v nížinách i v podhůří, téměř po celém světě. Z hlediska ekologie mají vrby nezastupitelné místo v přírodě, protože jejich časné květy poskytují důležitou potravu pro užitečný hmyz.

 

Zdroj: www.zahradabrno.cz www.avydon.cz

   

Související články

2024-04-16T04:39:47Z dg43tfdfdgfd